Gå direkt till textinnehållet

Färre söker sommarvikariat

Trots alla neddragningar i mediebranschen har flera arbetsgivare fått se ett minskat antal ansökningar till sommarvikariaten jämfört med i fjol. Redigerarbristen består liksom efterfrågan på journalister med multikompetens.

Det var nog många som trodde att högarna med sommarvikariatsansökningar skulle växa i år jämfört med tidigare år, med tanke på hur många journalistjobb som försvunnit. Men Journalistens tabell visar att flera medier fått färre ansökningar denna gång.
– Vi har fått något färre ansökningar, konstigt nog med tanke på alla neddragningar inom branschen här nere i Skåne, säger Susanne Lindén, redaktionschef på Kvällsposten.

Även Göteborgs-Tidningen (GT) har noterat något färre ansökningar jämfört med förra året, enligt redaktionschefen Björn Lindsten, och Göteborgs-Posten har fått betydligt färre dubbel- och trippelansökningar, alltså att samma person söker flera vikariat, samt färre ansökningar från redigerare. Däremot har de sett att väldigt många fler av de sökande är äldre med lång eller relativt lång erfarenhet.

Sydsvenskans ansökningshög är också den lägre i år, men de tror att det beror på att annonsen varit aktiv under kortare tid än normalt.
På Aftonbladet noterar man att ansökningarna från videojournalister har ökat medan ansökningarna från redigerare minskat.

Eskilstuna-Kuriren är en av de tidningar som kan notera ökat antal sökande.
– Det är många som söker jobb. För två år sedan gick det knappt att hitta en vikarie. Men de vi har tagit in på vikariat är kända sedan tidigare.
Även på Norrländska Socialdemokraten har antalet ansökningar ökat.
– Jag tycker att det var snäppet fler som sökte i år. Det är hela skalan, från de som är tvingade att söka av Arbetsförmedlingen och saknar erfarenhet, till människor med otroligt hög chefskompetens. Vi har rekryterat både nyutbildade och folk med tunga meriter i år, bland annat en Guldspadevinnare, säger redaktionschefen Patrik Boström.

På Sveriges Television i Gävle fick TV4s beslut att lägga ner sina lokala stationer effekt.
– Att TV4 kom med sitt besked om att lägga ner de lokala nyheterna i Gävle gjorde att fem videojournalister hörde av sig därifrån, berättar Elisabeth Bergkvist, gruppchef på SVT Gävledala.
SR Kronoberg har de senaste två åren sett en jämnare fördelning mellan kvinnor och män och på Östgöta Correspondenten har Louise Magnusson, administrationsansvarig, noterat att övervägande delen av de sökande är kvinnor.
– Däremot är det väldigt få personer med annan bakgrund än svensk bland de sökande, säger SR Kronobergs kanalchef Ulf Myrestam.

Katarina Schulz, personalchef på SR, berättar att ökad mångfald är ett prioriterat mål från ledningens sida och att gruppcheferna i år fått i uppdrag att minst en vikarie i varje grupp ska ha en annan etnisk bakgrund.
–  Mångfald handlar ju inte enbart om etnicitet, men det är en aspekt, säger hon.
Det är som vanligt brist på erfarna redigerare och journalistisk webbkompetens, samt erfarna multijournalister som kan skriva, fotografera och filma, konstaterar Marie Göthlund, administrativ chef på bemannings­företaget Mittmedia Kompetens AB, som har hand om rekryteringen av sommarvikarier till Mittmedias alla tidningar­, bland annat Örnsköldsviks Alle­handa, Sunds­­valls Tidning, Länstidningen Öster­­sund och Hälsingetidningar (som alla finns med i Journalistens undersökning).

För hela Mittmedia-koncernen kommer det att behövas cirka 150 vikarier i sommar. Omkring 600 har sökt via Mittmedias nya söktjänst. Men det finns också de som kan ha mejlat direkt till enskilda tidningar.
Samma problem med redigeraransökningar har flera medier runt om i landet:
– Det har de senaste åren varit lättare att få tag i vikarier med erfarenhet av digitala medier. Även om vi inte behöver lika många redigerare är det fortfarande brist på dem med gedigen erfarenhet. Erfarna redigerare har lätt att få jobb, säger Svante Grahn, administrativ chef på Promedia, där bland annat Avesta Posten och VLT ingår.

Hallands Nyheter har fler sökande i år, men fortsatt svårt att få tag på redigerare, berättar Malin Henrikson, chefredaktör på tidningen.
– Det stora bekymret är bristen på redigerare. Det blir ju färre redigeringstjänster på tidningarna, och folk är väl inte dummare än att de anpassar sig. Även under vintern är det svårt att hitta kvalificerade redigerare här uppe i Norrbotten, säger Patrik Boström på Norrländska Socialdemokraten.
För att klara redigeringen är en del tidningar snabba med att knyta upp tidigare vikarier för kommande vikariat.
– De allra flesta som kommer har varit här tidigare, som sommarvikarier eller praktikanter, vi knyter upp dem så, säger Eva Nilsson, personaldirektör på Helsingborgs Dagblad. Jag har en känsla av att det ökat med rörlig bild och webb. Många söker sig till både och, och är utbildade.

På Dagen söker de flesta reporterjobb, berättar redaktionschefen Thomas Österberg.
– Vi har bara behov av en redigerare och anställer en person som vikarierat hos oss tidigare.

Andra medier håller koll på de journalistutbildningar som finns på orten.
– Vi får dammsuga lite mer för att hitta redigerare, säger administrative redaktionschefen Gunnar Falk på Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad. Vi har lite tur i och med att vi har Strömbäcks folkhögskola här och en journalistlinje på Umeå universitet, så därifrån plockar vi redigerare. Ibland letar vi upp de som verkar vara talanger och tar in folk mitt under utbildningen och lär upp dem. Det handlar om lokala personer som slipper flytta.
– Det är svårt att hitta rutinerade redigerare, säger Gisela Ekblom, personaladministratör på Barometern. Ett bra tips för att få vikariat är att vara multikompetens; kunna skriva, redigera och jobba med webben. Vi på Barometern har en fördel av att ha Linnéuniversitetet i närheten som många av våra vikarier kommer ifrån.
HELENA GIERTTA, PÄR JANSSON, HÅKAN LINDQVIST, HANNA LUNDQUIST, JOHANNES NESSER, QIA RINDEVALL, CLARA ÅSTRÖM

 

LADDA NED HELA TABELLEN SOM PDF:

Fler avsnitt