Gå direkt till textinnehållet

”Fakturan kan landa hos fotografen”

Det kritiserade avtal som Aller vill att alla frilansmedarbetare skriver på skulle kunna innebära att ansvarsskyldigheten vid en rättsprocess hamnar på den enskilda fotografen.

Det säger Journalistförbundets jurist Olle Wilöf till Journalisten:

– Om en fotograf fotar en kändis, och Aller sedan använder bilden i reklam, kan fakturan vid en eventuell stämning för brott mot Lagen om namn- och bildpublicering i värsta fall landa hos fotografen.

Enligt avtalet som Aller skickat ut äger Aller Media AB både full nyttjanderätt till köpt material samt ”obegränsad rätt” att vidarebefordra det till samtliga verksamheter i hela den nordiska Allerkoncernen. Materialet får redigeras/bearbetas fritt av Aller och får användas i marknadsföringskampanjer.

Annons Annons

Olle Wilöf deltar i de samtal om avtalet som just nu pågår mellan Aller Media och den aktionsgrupp mot oskäliga avtal där bland andra Journalistförbundet och Svenska Fotografers Förbund ingår.

Flera frågetecken har enligt Wilöf rätats ut, som klargörandet att avtalet inte gäller retroaktivt.

Men flera knäckfrågor återstår. Inte minst när det gäller ersättningsnivåerna.

– Allers hållning är att frilansar ska få ersättning för återpubliceringar inom koncernen, men att man måste ta höjd för det i sin förhandling för den första publiceringen. Det är problematiskt för både frilansarna och Aller, eftersom det är svårt att avgöra hur efterfrågat och spritt ett material kommer att bli, menar Olle Wilöf.

En annan fråga som diskuteras är hur frilansen själv får använda det insålda materialet. Aller Media köper inte den exklusiva användningsrätten – men det behöver klargöras till exempel vad konkurrerande verksamhet innebär i praktiken, säger Olle Wilöf.

Läs Journalistens tidigare rapportering om Allers frilansavtal:

”Varnar för nytt fulavtal”

”Frilansar protesterar mot Allers nya avtal”

”Allers frilansavtal uppe för diskussion”

”Aller: 'Samarbetar bara med de som skriver på'”

 

Fler avsnitt
Fler videos