Gå direkt till textinnehållet

Facket på Aftonbladet: ”Det är en pressad stämning”

Susanna Vidlund, ordförande i journalistklubben på Aftonbladet, berättar om kaoset på redaktionen: ”Vi ska behålla lugnet och ge arbetsgivaren en chans att agera.”

De interna reaktionerna på Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olséns hantering av Dokumentet 2.0 har varit starka, vilket Journalisten berättade tidigare i dag. Även hanteringen av krönikören Staffan Heimerson, där Aftonbladet valde att säga upp samarbetet med Heimerson som följd av en krönika tidningen redan publicerat, har rört upp känslor bland medarbetare.

Journalistklubbens styrelse på Aftonbladet har fört samtal med ledningen om händelserna, men har valt att inte agera, ännu.

– Vi avvaktar och följer noga utvecklingen. Vi ska behålla lugnet och ge arbetsgivaren en chans att agera, säger Susanna Vidlund, ordförande i journalistklubben.

Annons Annons

Några medarbetare som Journalisten pratat med vill se ett medlemsmöte och ett gemensamt uttalande, efter det mejl som Sofia Olsson Olsén skickade till samtliga medarbetare på onsdagskvällen och som hon också publicerat på tidningens blogg. Mejlet har lett till en hetsig och öppen debatt internt på redaktionen under torsdagen.

– Jag förstår de som vill ha ett stormöte och ett uttalande nu. Men det är självklart att arbetsgivaren måste agera i den här situationen vi har nu, och då är det rimligt att de får någon dag på sig, säger Susanna Vidlund.

Hur är förtroendet för Sofia Olsson Olsén nu?
– Det är inte fullständigt orubbat, men samtidigt ligger några av de händelser som skakat om på redaktionen längre tillbaka i tiden, innan hon tillträdde som publisher. Den här situationen vi har nu är inte bara ett resultat av den nuvarande ledningens agerande, men det är den nuvarande ledningen som måste hantera den. Det är inte en enkel uppgift.

Vad säger du om hanteringen av Dokumentet 2.0?
– Det är illa skött av arbetsgivaren. Det finns ingen kritik alls att rikta mot den grupp som har jobbat med Dokumentet, utan problemet är att arbetsgivaren inte har varit tydlig med sin roll. De som har lämnat sina berättelser till Dokumentet har trott att det har varit ett medarbetarinitiativ som ska publiceras i Aftonbladet. Nu visar det sig att det inte är så, och det rör upp känslor. Det kan man ju förstå, om man har lämnat en känslig berättelse till Dokumentet, och sedan behandlas den berättelsen så här.

Har du framfört synpunkter på hanteringen till ledningen?
– Internt i slutna rum, ja, jag har varit tydlig.

Hur är stämningen?
– Det är en pressad stämning. Det har varit många saker som hänt under hösten och varje ny grej blir plågsam. Vi är ärligt talat ganska trötta.

Fler avsnitt
Fler videos