Extern konsult på Lärarförbundets tidningsredaktioner

5 februari, 2018

Krisen på Lärarförbundets tidningar Gruppen som utreder Lärarförbundets framtida kommunikation utökas med en konsult med bakgrund på contentbyrån Appelberg. Han placeras på tidningsavdelningen och rapporterar direkt till kanslichefen.

I fredags informerades journalisterna på Lärarförbundets tidningar om att Helena Ingvarsdotter, chefredaktör för tidningarna Förskolan, Fritidspedagogik och Uttryck, blir tf chef för tidningsavdelningen efter Annika Grimlund. Ingvarsdotter ska också ingå i styrgruppen för Lärarförbundets kommunikationsutredning, tillsammans med kommunikationschefen och vice kanslichefen.

Gruppen utökas också med en extern konsult, en kommunikatör med bakgrund som journalist, men också flera år på Appelberg. Han tillträder i dag och ska sitta på tidningsavdelningen.

Journalistklubben vid Lärarförbundets tidningar ser flera problem med det här, vilket den tillsammans med Unionenklubben lyfter i ett mejl till kanslichefen.

– Det är bra att tar in någon extern för att lösa situationen, men inte att det är ytterligare en kommunikationskonsult. Vi tycker också att det är olyckligt att han som uttalat rapporterar direkt till kanslichefen ska sitta hos oss, med tanke på källskyddsfrågor och även när det gäller arbetsmiljö. Vi måste kunna prata om vår situation på redaktionsmöten och i fikarummet, utan en person som rapporterar till kanslichefen hos oss, säger klubbordförande Niklas Arevik till Journalisten.

Har ni fått någon respons från kanslichef Sixten Frixon?
– Jag tror inte att vi fått svar än, men han har lovat att komma och prata med oss så snart det går.

Hur är stämningen bland dina medlemmar?
– Det är väldigt jobbigt för de flesta av oss, men jag upplever att de flesta är fast beslutna om att göra bra tidningar så länge det går.

Har ni fått några läsarreaktioner på det som händer?
– Ja. Ett par tre av de senaste samtalen från medlemmar jag fått har börjat med att de har lyft fram det här och tyckt att det är oseriöst av förbundet att inte svara på frågor. Vi också sett på Twitter att det finns upprop och att många är förbannade. Det finns en önskan från många medlemmar om fortsatt oberoende för deras tidningar.

Att Helena Ingvarsdotter tar över som tf avdelningschef tycker klubben är positivt.

– Vi har tryckt på att det måste vara en av oss som blir avdelningschef, så det är vi nöjda med. Samtidigt kommer hon in i en svår situation, med tanke på hur Annika Grimlund kände sig bemött i styrgruppen. Vi ser också behov av att det blir någon form av förändring i gruppen, så hon inte bara blir ett alibi, säger Niklas Arevik.

Helena Ingvarsdotter ser dock möjligheter till inflytande i kommunikationsutredningen.

– Vi har inte hunnit dra igång arbetet, jag tillträdde i min nya roll nu på morgonen. Men jag tror förstås att jag kommer ha möjlighet att påverka. Och jag tycker att det är väldigt positivt att Lärarförbundet i sina kommentarer i egna kanaler förtydligar att ansvarig utgivarskapet gäller och att journalister inte kan ta uppdrag av någon annan. Det har de inte sagt lika tydligt förut, säger hon.

Tror du att de kan vara på väg att backa?
– Det är svårt att säga så länge vi inte sett några tydliga förslag. Men det har inte hänt någonting med tidningarnas självständighet hittills, vi har fortfarande en helt fri ställning. Jag tror att förtydligandet av vår självständighet gör att det finns möjlighet att komma framåt i arbetet. Vi har fått ett uppdrag att samarbeta, det kan man göra så länge man har gjort klart rollerna. Jag känner mig hoppfull kring att det är det som görs nu.

Journalisten har sökt Lärarförbundets kanslichef.

Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies