Gå direkt till textinnehållet

Expressens genrebild om våldtäkt fälls

Expressen.se publicerade en genrebild på en skolgård i anslutning till en artikel om att en rektor åtalas för våldtäkt på barn. Rektorn på skolan som syntes på bilden har orsakats en oförsvarlig publicitetsskada anser PON, som klandrar Expressen för publiceringen.

I augusti förra året publicerade Expressen.se en artikel med rubriken ”Rektor åtalas för våldtäkt på barn”. Av artikeln framgick att en rektor på en skola i Södermanland åtalas för att ha våldtagit en av sina elever. Artikeln illustrerades med en bild på en skolgård i Stockholm.

Rektorn för grundskolan i Stockholm blev uppringd av flera personer som ville uppmärksamma honom på bilden som Expressen.se hade publicerat. Rektorn tog kontakt med Expressen, som omedelbart tog bort bilden från sajten och ersatte den med ett förtydligande som sade att den bild som tidigare publicerats inte hade samband med texten.

Anmälaren fick även en personlig skriftlig ursäkt från tidningen, och erbjöds ytterligare förtydliganden både på nätet och i papperstidningen.

PO anser att Expressen har hanterat den uppkomna situationen på ett rimligt sätt genom att ta bort bilden och göra ett förtydligande. Men tidningens ansträngningar för att hantera sitt misstag reparerar inte den skada den ursprungliga publiceringen inneburit, anser PO.

”Användningen av genrebilder i publiceringar av känslig art är vansklig”, skriver PO. I detta fall uppgav inte heller tidningen att det rörde sig om en genrebild utan koppling till artikeln. ”Det är ett allvarligt misstag av tidningen”, skriver PO.

PON gör samma bedömning som PO och klandrar Expressen.se för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos