Expressens genrebild om våldtäkt fälls

26 februari, 2013

MEN-beslut Expressen.se publicerade en genrebild på en skolgård i anslutning till en artikel om att en rektor åtalas för våldtäkt på barn. Rektorn på skolan som syntes på bilden har orsakats en oförsvarlig publicitetsskada anser PON, som klandrar Expressen för publiceringen.

I augusti förra året publicerade Expressen.se en artikel med rubriken ”Rektor åtalas för våldtäkt på barn”. Av artikeln framgick att en rektor på en skola i Södermanland åtalas för att ha våldtagit en av sina elever. Artikeln illustrerades med en bild på en skolgård i Stockholm.

Rektorn för grundskolan i Stockholm blev uppringd av flera personer som ville uppmärksamma honom på bilden som Expressen.se hade publicerat. Rektorn tog kontakt med Expressen, som omedelbart tog bort bilden från sajten och ersatte den med ett förtydligande som sade att den bild som tidigare publicerats inte hade samband med texten.

Anmälaren fick även en personlig skriftlig ursäkt från tidningen, och erbjöds ytterligare förtydliganden både på nätet och i papperstidningen.

PO anser att Expressen har hanterat den uppkomna situationen på ett rimligt sätt genom att ta bort bilden och göra ett förtydligande. Men tidningens ansträngningar för att hantera sitt misstag reparerar inte den skada den ursprungliga publiceringen inneburit, anser PO.

”Användningen av genrebilder i publiceringar av känslig art är vansklig”, skriver PO. I detta fall uppgav inte heller tidningen att det rörde sig om en genrebild utan koppling till artikeln. ”Det är ett allvarligt misstag av tidningen”, skriver PO.

PON gör samma bedömning som PO och klandrar Expressen.se för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av harriet mån, 2013-05-06 16:49
Hade de varit ok tycker ni om de istället hade publicerat på den riktiga skolan där händelsen skedde? Vad skulle PO då säga om det?
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies