Expressen publicerade
foto på fel polis

5 februari, 2016

PON-beslut Expressen klandras av Pressens Opinionsnämnd för att i en artikel om en polis som överklagat att en Bandidosmedlem fått vapenlicens publicerat bild på fel polis. 

I maj 2015 publicerade Expressen/GT en artikel med rubriken: ”Medlem i Bandidos fick vapenlicens”. Artikeln handlade om en man i Kungälv som fått vapenlicens genom beslut i förvaltningsrätten. Polisen hade sagt nej till hans ansökan eftersom mannen ska vara fullvärdig medlem i Bandidos MC. En i artikeln namngiven polis kritiserade och överklagade domen, men bilden föreställde inte polisen i fråga utan en annan polisman som varit pensionerad sedan tre år och hade ett snarlikt namn

Expressen/GT bytte fotot på nätet samma kväll och införde en rättelse i papperstidningen. Den pensionerade polismannen valde att anmäla misstaget till Allmänhetens Pressombudsman, PO.

PO anser att polisyrket medför risker för den enskilde och att publiceringen innebar att anmälaren återigen, inför tidningens läsare, fick ikläda sig ett ansvar som han lämnat för tre år sedan. ”Därför blir min bedömning att tidningen, trots den snabbt införda rättelsen, orsakat anmälaren en oförsvarlig publicitetsskada”, skriver PO i beslutet. PON instämmer i bedömningen och klandrar Expressen/GT för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Taggar: Expressen, GT

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
PON-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies