Gå direkt till textinnehållet

Expressen klandras för bild på skadad Anna Lindh

Pressens opinionsnämnd anser att Expressen bröt mot god publicistisk sed då de på löpet och inne i tidningen visade bilder på den skadade utrikesministern Anna Lindh.

Pressens opinionsnämnd anser att Expressen bröt mot god publicistisk sed då de på löpet och inne i tidningen visade bilder på den skadade utrikesministern Anna Lindh.

Den 11 september hade Expressen flera bilder på den dödligt skadade Anna Lindh då hon på en bår förs ut från varuhuset NK i centrala Stockholm. Allmänhetens pressombudsman, PO, beslöt att på eget initiativ pröva Expressens publicering av dessa bilder. Bakgrunden var punkt 9 i de pressetiska reglerna som uppmanar tidningar att alltid visa offer för brott och olyckor största möjliga hänsyn samt att noga pröva publicering av bilder med hänsyn till offer och deras anhöriga.

Även om det på 1900-talet blivit vanligt att visa bilder på attentat mot politiker och makthavare, som mordet på president John F Kennedy i Dallas eller en döende Robert Kennedy på köksgolvet i Ambassador Hotel i Los Angeles, anser PO att bildredigeringen i Expressen är påträngande närgångna och ett brott mot de pressetiska kraven och mot god publicistisk sed.

Expressen försvarade sig med att bilderna på Anna Lindh är en del av svensk historia och att de inte visar sår eller blod. ”Tidningsutgivning är att berätta för människor om händelser av betydelse, och just det har Expressen gjort utan att i pressetisk mening onödigtvis kränka minnet av Anna Lindh.”

PO hänsköt ärendet till Pressens opinionsnämnd. Även opinionsnämnden anser att den omfattande publiceringen av bilderna på den skadade utrikesministern är oförenlig med pressetiska kraven. Opinionsnämnden anser därför att Expressen har brutit mot god publicistisk sed.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos