Gå direkt till textinnehållet

Expressen anklagas för artikelstöld

Södermanlands nyheters chefredaktör Göran Carstorp anklagar Expressen för grovt upphovsrättsintrång, när tidningen refererade en SN-intervju med Anna Lindhs make Bo Holmberg. “Vi kommer att gå vidare med det här och begära skadestånd”, säger Carstorp.

Södermanlands nyheters chefredaktör Göran Carstorp anklagar Expressen för grovt upphovsrättsintrång, när tidningen refererade en SN-intervju med Anna Lindhs make Bo Holmberg. “Vi kommer att gå vidare med det här och begära skadestånd”, säger Carstorp.

På julafton publicerade Södermanlands Nyheter en lång och öppenhjärtig intervju med Bo Holmberg, med rubriken “Familjen Holmbergs första jul utan Anna”. För SNs reporter Ann-Katrin Drevfjäll berättade Holmberg om tiden efter mordet på hustrun och hur han och barnen hanterar sorgen.

Två dagar senare publicerade Expressen en stort uppslagen rewrite av Södermanlands Nyheters intervju. Texten bestod av sex längre citat och även faktauppgifter och avsnitt direkt hämtade ur SN-artikeln. Källan angavs, liksom intervjuarens namn.

På SN tycker man att Expressens publicering strider mot upphovsrätten.

– Det är ett mycket allvarligt intrång, ett väldigt tydligt övertramp. Man kan ju jämföra med den artikel om JAS-kraschen som Aftonbladet fälldes för 1994. Det här är ännu grövre, anser journalistklubbens ordförande Sven Rydén.

Han påpekar också att Bo Holmberg, bland annat i SN-intervjun på julafton, varit öppet kritisk mot kvällstidningarnas agerande efter mordet på Anna Lindh och själv valt att inte låta sig intervjuas av tidningen.

– Men Expressen bryr sig uppenbarligen inte, utan kör bara på, säger Sven Rydén.

SNs chefredaktör Göran Carstorp har i ett brev till Expressens chefredaktör Otto Sjöberg protesterat mot Expressens agerande.

– Jag tycker att det är ett jäkla sätt som kvällstidningarna agerar mot oss på landsorten. Jag kan inte acceptera det. Det fanns kanske en tid då reportrar på landsortstidningar såg det som en uppskattning att deras material hamnade i kvällstidningarna, men i dag ser nog de flesta på det precis tvärtom.

Enligt Carstorp har Expressen med sin publicering “gått långt utanför den vedertagna citaträtten”.

– Så här får det inte gå till.

Kommer ni att begära skadestånd av Expressen?

– Vi kommer att gå vidare, ja.

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg säger till Journalisten att han inte ser några problem med Expressens publicering.

– Vi anser inte att vi gjort något upphovsrättsintrång. Vi citerar ur Södermanlands Nyheters artikel och ger flera, tydliga hänvisningar till SN i artikeln.

Parallellen med Jas-artikeln, som Aftonbladet fälldes för, anser han inte håller.

– Det är stor skillnad mellan de rewrites som normalt sker i tidningsvärlden och den stort uppslagna artikel som Aftonbladet publicerade i samband med Jas-fallet, säger Otto Sjöberg.

I gårdagens Expressen fanns en annan rewritad intervju där mer eller mindre hela originalintervjun använts – den här gången från norska Dagbladet, som intervjuat brodern till den pastor vars hustru dödades i Knutby. Men även här anser Otto Sjöberg att det faller inom ramen för normala rwrites och citaträtten.

I Knutby-fallet slog Expressen upp intervjun stort på förstasidan och löpsedeln, med rubriken “Pastorn berättar om mordet på frun”. På flera ställen i artikeln anges det också med direkt anföring att det är pastorn som pratar. Men Expressen har inte haft någon kontakt med pastorn, utan alla citat är från Dagbladets intervju med mannens bror.

Är inte detta att vilseleda läsarna?

– Nej. Pastorn berättar via sin bror. Det är inte ovanligt att i den här typen av sammanhang rapportera vad någon berättar via ombud, till exempel advokat eller polisförhör, säger Otto Sjöberg.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos