Expo sparar trots miljonstöd

19 december, 2012

Expo får under åtta års tid 16 miljoner kronor av familjen Larsson, men har vuxit för snabbt. Nu väntar ett sparpaket.

Författaren och journalisten Stieg Larsson var en av stiftelsen Expos och tidskriftens Expos grundare. Han arbetade heltid för tidskriften fram till sin död 2004. Hans deckare i Millenniumserien har dragit in hundratals miljoner kronor till Moggliden AB som förvaltar Stieg Larssons tillgångar.

Familjen Larsson skänker miljontals kronor i stöd till stiftelsen. Mellan 2008 och 2010 erhöll Expo 4,5 miljoner kronor. Under perioden 2011-2015 beviljas sponsring om två miljoner kronor per år. Dessutom har stiftelsen fått ett flyttstöd om 1,5 miljoner kronor.

Vid utgången av 2015 kommer Expo att ha fått 16 miljoner kronor på åtta år av familjen Larsson.

– Vi är jättetacksamma för stödet. Expo var Stieg Larssons livsverk. Vi har använt pengarna för att bygga ut verksamheten, säger Daniel Poohl, VD och chefredaktör på Expo.

– Vi är en organisation som håller i pengarna och är försiktiga, men som många tror är stenrik. Stödet från familjen Larsson är viktigt för oss och har gett oss stadga och trygghet, men den stora delen av vår ekonomi kommer från att vi tar betalt för vår kunskap i form av utbildningssamarbeten, prenumeranter och förstås andra som ger oss pengar, säger Daniel Poohl.

Trots mångmiljonstödet tvingas Expo genomföra ett sparpaket nästa år.

– Vi har vuxit för snabbt och vi har högre lokalkostnader än tidigare. Dessutom har annonsintäkterna minskat, det är inte en jättebusiness för oss, men det påverkar också resultatet. Vi kommer att tvingas till nedskärningar 2013.

I sparpaketet ingår en minskning av två fundraisertjänster samt en researchtjänst.

Expo kommer efter sparpaketet att ha 14,3 heltidstjänster, varav tre heltidstjänster knutna till den publicistiska verksamheten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies