Gå direkt till textinnehållet

EU-direktiv om upphovsrätten på SJFs sida

Upphovsrätten är det kitt som binder oss samman, sa Arne König när han presenterade förbundsstyrelsens förslag till handlingsprogram om upphovsrätt. Han berättade att SJF för en ständig försvarsstrid för att behålla positionerna.

Upphovsrätten är det kitt som binder oss samman, sa Arne König när han presenterade förbundsstyrelsens förslag till handlingsprogram om upphovsrätt. Han berättade att SJF för en ständig försvarsstrid för att behålla positionerna. I år har man drabbats av ett litet bakslag då två tidningsföretag fått rätt att utbyta texter. Men förra året skedde å andra sidan ett stort framsteg då journalisterna fick rätt till sitt material på webbsidorna.

— SJF agerar delvis i det fördolda när det gäller upphovsrätten, sa Arne König. Det är många som ringer och ber om råd.

Senast har SJF via Alis stämt Svenska Dagbladet och Aftonbladet för brott mot upphovsrätten. Tidningarna har lagt ut frilansartiklar på Internet utan tillstånd.

Annons Annons

Internationellt sett, konstaterade Arne König, går ett viktigt EU-direktiv i rätt riktning där man hävdar att upphovsrätten ligger hos författaren och inte hos arbetsgivaren. Ett av SJFs viktigaste mål är att arbeta för att upphovsrätten förblir upphovsmannens även vid anställning eller uppdrag.

Kongressen klubbade utan någon längre diskussion igenom handlingsprogrammet med bland annat tillägget att klubbar och distrikt uppmanas att rapportera kränkningar av upphovsrätten till förbundsstyrelsen.

Fler avsnitt
Fler videos