EU-direktiv om upphovsrätten på SJFs sida

18 juni, 1998

Upphovsrätten är det kitt som binder oss samman, sa Arne König när han presenterade förbundsstyrelsens förslag till handlingsprogram om upphovsrätt. Han berättade att SJF för en ständig försvarsstrid för att behålla positionerna.

Upphovsrätten är det kitt som binder oss samman, sa Arne König när han presenterade förbundsstyrelsens förslag till handlingsprogram om upphovsrätt. Han berättade att SJF för en ständig försvarsstrid för att behålla positionerna. I år har man drabbats av ett litet bakslag då två tidningsföretag fått rätt att utbyta texter. Men förra året skedde å andra sidan ett stort framsteg då journalisterna fick rätt till sitt material på webbsidorna.

— SJF agerar delvis i det fördolda när det gäller upphovsrätten, sa Arne König. Det är många som ringer och ber om råd.

Senast har SJF via Alis stämt Svenska Dagbladet och Aftonbladet för brott mot upphovsrätten. Tidningarna har lagt ut frilansartiklar på Internet utan tillstånd.

Internationellt sett, konstaterade Arne König, går ett viktigt EU-direktiv i rätt riktning där man hävdar att upphovsrätten ligger hos författaren och inte hos arbetsgivaren. Ett av SJFs viktigaste mål är att arbeta för att upphovsrätten förblir upphovsmannens även vid anställning eller uppdrag.

Kongressen klubbade utan någon längre diskussion igenom handlingsprogrammet med bland annat tillägget att klubbar och distrikt uppmanas att rapportera kränkningar av upphovsrätten till förbundsstyrelsen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies