Kurdo Baksi under manifestationen på Mynttorget. FOTO: Helena Giertta

Ett hundratal personer manifesterade för Hongkong

10 september, 2019

Måndagens stödmanifestation för yttrandefriheten i Hongkong lockade såväl journalister som politiker och kinesiska flyktingar till Myntorget i Stockholm. Ett 20-tal motdemonstranter samlades, men allt gick lugnt till.

Initiativtagaren bakom manifestationen var författaren och debattören Kurdo Baksi tillsmammans med sinologen Örjan Winkvist. Deltog gjorde även Journalistens chefredaktör Helena Giertta, frilansjournalisten Claes Wahlin samt flera politiker från de flesta riksdagspartierna.

Bland det hundratal personer som slöt upp vid Mynttorget för att visa sitt stöd fanns också många kinesiska flyktingar som ropade slagord om frihet och yttrandefrihet i sina hemländer.

– Om man inskränker yttrandefriheten i Hongkong så inskränker man den i hela världen. Det är viktigt att vi stöttar protesterna och uppmärksammar hur Kina försöker ta ett allt fastare grepp om Hongkong, säger Helena Giertta.

Inför manifestationen fanns det uppgifter i en rad medier om en planerad motdemonstration som skulle hållas av kinesiska studenter, vilket spred viss rädsla för eventuella oroligheter.

Expressen har också översatt inlägg från slutna grupper på sociala medier som bland annat visade en person som talar om att han ”vill spöa folk”, men att han måste hitta en annan dag att göra det eftersom han är rädd för polisen.

Ett 20-tal motdemonstranter samlades på andra sidan torget vid 17.45 tiden, med kinesiska flaggor. Då var manifestationen så gott som över och det uppstod aldrig någon hotfull situation.

Läs mer:

”Är du journalist och ser triaderna komma så springer du” 

Upprop: Hongkong måste garantera pressfriheten

Taggar: yttrandefrihet

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies