Gå direkt till textinnehållet

”Är du journalist och ser triaderna komma så springer du”

Sedan åtta år tillbaka bor och arbetar Johan Nylander i Hongkong, just nu rapporterar han mest för Dagens Industri. Här berättar han om vardagen som reporter under de omtalade demonstrationerna. Bland annat kan polisen skrika ”kackerlacka” i ansiktet på en och även som västerländsk journalist löper man risk att bli misshandlad av triaderna, den kinesiska maffian.

Journalisten Johan Nylander har tidigare frilansat för bland annat Forbes och CNN. Sedan demonstrationerna i Hongkong drog igång arbetar han nästan uteslutande för Dagens Industri. Bland annat har man kunnat läsa hans krönikor där han beskrivit det som händer i Hongkong som ”hur avsaknaden av demokrati ser ut”.

Vad menar du med det? 
– Hongkong har ju ingen folkvald ledare eftersom det lämnades över till kinesiskt styre för 20 år sedan. Man har utlovats demokratiska val, vilket inte har hänt. När då regeringen vill införa ny lagstiftning, som den här utlämningslagen, och folk protesterar vecka efter vecka men ingenting händer, då är det uppenbart att man har ledare som inte leder för folket utan tar direktiv från Peking.

På plats i Hongkong, gasmask av. Foto: Johan Nylander.

Johan Nylander, som alltså bott i landet i åtta år, berättar att det inte bara befinner sig våldsamma unga män på gatorna. Det handlar om folk från alla samhällsklasser. Allt från det internationella och lokala näringslivet, till ”vanliga” mammor och pappor. Över en fjärdedel av Hongkong-borna är ute och demonstrerar, uppskattar han.

Vilka är de största svårigheterna med att arbeta som journalist i Hongkong?
– Det har alltid varit väldigt enkelt att vara journalist i Hongkong till skillnad mot fastlands-Kina, här har jag alltid känt mig både trygg och säker. Den känslan förvinner nu i och med hur regeringen beter sig och hur poliser agerar mot journalister. I rankningar gällande pressfrihet rasar Hongkong just nu och det syns också när man är på plats vid demonstrationerna. När jag försöker intervjua företag och andra om läget tycker man det är ”för känsligt” att kommentera saker, det här är en utveckling som har eskalerat dramatiskt de senaste månaderna, säger Johan Nylander.

Du jobbar numera med munskydd och skyddsglasögon på?
– Även gasmask och hjälm finns med i packningen.

Är du rädd?
– Nej, inte i Hongkong. Däremot har jag ställt in alla resor till fastlands-Kina, på grund av visum. Men jag har även blivit avrådd från att åka dit av kollegor som jobbar på de stora internationella tidningarna. Du kan bli arresterad för vad som helst, vid gränsen finns också otaliga exempel på att myndigheter tar folks mobiltelefoner och tankar ned allt innehåll. Då får de alla fotografier, allt du har skrivit, men också alla kontakter du har och allt de har skrivit. Som journalist vill man hålla både vänner och källor trygga och säkra.

Medan han arbetar på plats under demonstrationer och oroligheter gäller det att hålla ögonen öppna.  

– Polisen kan skrika ”kackerlacka” i ansiktet på en. Även om man generellt är lite tryggare som västerländsk journalist så måste man vara mycket mer försiktig numera. Hotbilden kommer från polisen, inte demonstranterna. Det finns också åtskilliga exempel på när polisen samarbetat med triaderna, alltså maffian här i Hongkong. Triaderna har spöat upp folk med käppar medan polisen står och tittar på.

… menar du att journalister är måltavlor för triaderna?
– Garanterat. Är du journalist och ser triaderna komma så springer du. De har gett sig på folk i tunnelbanan, vilket gör mig orolig för min tolvårige son som åker tunnelbana varje dag.

Hur ser den inhemska rapporteringen, ut tycker du?
– Jag tycker rapporteringen i Hongkong-medier är bra. Det kan vara 100-200 journalister på plats, allt filmas och ingen kommer undan med någonting. Det gäller både lokala och internationella medier. Det finns även en stor aktivitet på sociala medier, det sker öppet på Twitter och i grupper på Signal, Whats app och andra forum. Det som händer på gatorna kommer ut men samtidigt bedriver Kina en våldsam smutskampanj, det är ett krig mot medierna som pågår. Så fort man som västerländsk journalist skriver något de inte gillar så blir man anklagad för att jobba för CIA. En reporter på New York Times blev nyligen utpekad för att vara CIA.

Har du några planer på åka hem?
– Nej, jag stannar här och rapporterar. Jag älskar Hongkong. Men vi har backup-planer. Alla har det. Alla som kan, i alla fall. Det är samtidigt en ynnest att jobba som reporter just här just nu när historia skrivs. Hongkong är det nya kalla krigets Berlin, det är som att staden är epicentrum i en geopolitisk och ekonomisk och i slutändan ideologisk konflikt mellan väst och öst. Det som händer de kommande månaderna kommer påverka hur världen utvecklas de kommande årtiondena.

Fler avsnitt
Fler videos