Gå direkt till textinnehållet

Etiopier förnekar fejkad film

Etiopien förnekar uppgifterna om att den video som spelades upp i rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson skulle vara fejkad.

I en intervju med Sveriges Radio Ekot säger Mulugeta Ayalew, ordförande i Etiopiens benådningskommitté: "Varför skulle vi lura oss själva med en fejkad video. Våra soldater tog ju hand om dem och sedan såg vi till att de fick en rättvis rättegång".

Han säger också till Ekot att det inte finns något förbud för journalister att resa till Ogaden-provinsen "bara du har alla tillstånd" och förnekar att rättegången mot Schibbye och Persson skulle ha varit ett sätt för de etiopiska myndigheterna att stoppa andra journalister från att resa dit.

Men Etiopienexperten Kjetil Tronvoll säger till Ekot att de etiopiska myndigheterna hade ett intresse av att statuera exempel för att "avskräcka andra internationella journalister eller andra som är intresserade av att arbeta illegalt som etiopiska myndigheter uttrycker det. Och nu har de lyckats med just det, de har vunnit på att varna och avskräcka".

Samtidigt menar han att den etiopiska regeringen har förlorat mer än de vunnit på att hålla de två svenskarna fängslade. Den internationella diplomatiska pressen har varit en stor belastning.

 

Fler avsnitt
Fler videos