Henrik Evertsson. FOTO: Paal Wilhelm Nesset

Estoniadomen överklagas

24 februari, 2021

Den friande domen mot Estoniafilmarna överklagas av kammaråklagare Helene Gestrin. Henrik Evertsson står fast vid att inget brottsligt ägt rum, och får stöd av Reportrar utan gränser.

Göteborgs tingsrätt friade journalisten Henrik Evertsson och Linus Andersson från brott mot Estonialagen men nu överklagas domen alltså av kammaråklagare Helene Gestrin, skriver bland annat SVT

Anledningen är att de befann sig på en tysk båt. Helene Gestrin anser, till skillnad från tingsrätten, att Estonialagen är tillämplig i det här fallet oavsett om de åtalade befunnit sig ombord på en svensk eller tysk båt. 

Henrik Evertsson skriver i ett sms till Journalisten att det såklart fanns en möjlighet att domen skulle överklagas. 

"Det är för tidigt att gå in i detaljer men vi respekterar processen vidare. Vi står fast vid att något brottsligt ej ägt rum genom att undersöka Estonias vrak på det sätt som gjordes", skriver Evertsson.

Reportrar utan gränser (RSF) upprepar återigen sin vädjan till åklagare och domstol att ta hänsyn till det journalistiska arbete som lett till nya upptäckter kring förlisningen. 

– Att åklagaren skulle överklaga kommer kanske inte som någon stor överraskning. Rättslig tycks principen om huruvida en svensk lag står över folkrätten eller inte stå på spel, men sett till pressfriheten handlar det även om vikten av granskande journalistik i allmänhetens intresse. Vi upprepar därför vår tidigare vädjan att åklagaren och domstolen tar hänsyn till det arbetet, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige i en kommentar.

Läs vår rapportering om Estoniadokumentären och domen här. 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies