Endast ett 60-tal
pressfotografer kvar

1 mars, 2017

Journalisten TV Fotografer som inte kan skriva tvingas sluta. Bildredaktioner läggs ner. Framtiden för fotografyrket är mörk. I dag finns det drygt 60 fotograftjänster kvar på landsortstidningarna. Det visar en undersökning som Journalisten gjort. 

Mia Karlsvärd, ordförande i Pressfotograferna klubb, säger att det är sorgligt att se en epok då det fanns pressfotografer på redaktionerna håller på att försvinna.

Läs mer i senaste numret av Journalisten där vi gjort en kartläggning över vilka dagstidningar som fortfarande har kvar pressfotografer och de tidningar vars bildredaktioner rationaliserats bort.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Oskar Sandström ons, 2017-03-01 14:59
Jag kunde inte se Dagens ETC i statistiken på sidan 13. Hur kommer det sig?
Inlagt av Rolf tors, 2017-03-09 22:49
Jag började själv som fotograf, det var så jag ”halkade” in i mediajobben. Utbildningen var komplicerad, massor av kunskap om kameror, filter, arbete i mörkrummet, film, ljus, skärpedjup, komposition och massor av träning. Min Hasselblad 500C hade 12 bilder på rullen, sen fick man ”ladda om”. Fel film i kameran, jäklar. Idag är 95% automatiserat och 100% digitalt. Jag tror inte att pressfotografens jobb försvinner, men det förändras radikalt. En mobil har mer teknik än den dyraste kamera på 50 talet idag. Tiden är förbi när fotogänget satt på lokalredaktionen och chefredaktören kom springande och röt ”Slagsmål på storgatan, on your bike”, och alla svalde kaffet och försvann blixtsnabbt med våra stora kamera väskor. Vad som gäller idag är att vara på plats och ha lokalkunskap. Fotograferna bör bilda egna mediaföretag, nationellt och internationellt, inte bara lokalt, och tidningarna får abonnerar på en service, liksom TT, och tidningarna får betala en medlemsavgift. Trilskas dom, då skänker man bilderna gratis genom kanaler till ortens webb tidning, dom där hatade höger eller vänster ”populistiska” nykomlingarna som mediahusen hatar. Då blir det fart. Det blir alltid någon i gänget som kan skriva, och det går också att skicka röstmeddelanden. Ny teknik – nya arbetssätt.
Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies