Gå direkt till textinnehållet

”En milstolpe för det medieetiska systemet”

Utgivarna välkomnar kulturministerns besked att Medieombudsmannen (MO) tar över prövningar av intrång i privatlivet i radio och tv från Granskningsnämnden. MO Ola Sigvardsson kallar det för en ”milstolpe” för det medieetiska systemet.

Regeringens förslag att Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) från årsskiftet slutar granska intrång i privatlivet och att det uppdraget tas över av det självreglerande systemet med Allmänhetens Medieombudsman (MO) och Mediernas etiknämnd (MEN) välkomnas av branschorganisationen Utgivarna.

– Det är oerhört glädjande att allmänhetens möjligheter att pröva publiceringar förenklas och blir mer transparent, säger Anna Körnung, ordförande för Utgivarna.

– Den stora fördelen är att det blir tydligare och lättare för allmänheten att vända sig till en instans, Medieombudsmannen, om man som privatperson känner sig kränkt. Beskedet i dag är också ett kvitto på att nya Medieombudsmannen gjort ett mycket gott arbete på ett förtroendeingivande vis, säger Anna Körnung.

Annons Annons

MO Ola Sigvardsson ser beslutet som ett kvitto på att det självreglerande medieetiska systemet fungerar:

− Det är en milstolpe för det medieetiska systemet. Beslutet visar att det finns ett starkt förtroende vår verksamhet – och det kommer underlätta för alla som anser sig illa behandlade av medierna. Råkar du illa ut är det MO du ska vända dig till.

− Som Pressombudsman sedan 2011 har jag verkat för den här förändringen och det gläder mig att den nu kommer att bli av. Beslutet visar att mediernas ambition att hålla rent framför egen dörr genom självreglering är framgångsrik.

Fler avsnitt
Fler videos