"En gammal dröm att jobba med skolelever”

14 januari, 2015

Samtal med Sajten Nukunskap.se drivs av Lisa Blohm som tagit tjänstledigt från sitt jobb på Dagens Medicin. Sajten vände sig till skolelever och lärare. Lisa Blohm säger att hon alltid velat jobba med journalistik tillsammans med skolelever.

Varför startade du sajten Nukunskap.se?

– Det är en gammal dröm jag haft att jobba med journalistik och skolelever. Jag ser som många andra att läsandet minskar. Det är viktigt för demokratin att väcka elevers intresse för nyheter och journalistik. Sajten ska även underlätta för lärare som vill jobba med nyheter i sitt arbete och med källkritik. Jag har talat med lärare som säger att de gärna vill jobba mer med nyheter, men har svårt att hinna ta fram bra underlag.

Ett syfte med sajten är alltså att elever ska lära sig källkritik?

– Ja, och lära dem att själva ta fram fakta. Jag har talat med lärare som berättat om även duktiga elever på gymnasiet som skriver att källan var Facebook eller internet. Jag vill visa eleverna bra journalistik och hur man hittar den. Det är också viktigt om vi i branschen ska överleva.

Vad innehåller sajten?

– Jag väljer ut en större eller mindre nyhet i veckan som blir veckans tema. Jag går lite djupare i det ämnet och gör egna intervjuer och tipsar om bra länkar. Sedan har jag kortare notiser från nyhetsflödet på sajten. En gång i veckan läggs också ett nyhetsquiz ut.

Vilken åldersgrupp vände sig sajten till?

– Jag testar sajten på elever i årskurs fyra till sju. På sikt kan jag tänka mig att vända mig till äldre elever.

Vem betalar för att hålla igång sajten?

– I startskedet ingen. Jag är tjänstledig från Dagens Medicin och har egna sparade pengar. På sikt hoppas jag att få skolor att abonnera, och kombinera det med annan finansiering. Men först ska jag ha samtal med några skolor och fråga vad de tycker om sajten, vad de vill få ut av den och hur den kan förbättras.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Grävfonden

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies