Ehsas Elyaas.

Elyaas Ehsas får söka asyl i Frankrike

24 november, 2021

Den i Frankrike utvisningshotade afghanska journalisten Elyaas Ehsas har nu fått rätt att söka uppehållstillstånd i Frankrike.

Journalisten berättade i april om journalisten Elyaas Ehsas som 2015 flydde Afghanistan efter dödshot från talibanerna. Han kom först till Sverige. Efter att Sverige beslutat att skicka tillbaka honom till hemlandet, flydde han till Frankrike där han suttit i förvar i väntan på deportation tillbaka till Sverige.

Journalistförbunden i både Frankrike och Sverige har liksom IFJ, Reportrar utan gränser, och Svenska PEN vädjat till franska myndigheter att inte skicka Elyaas tillbaka till Sverige.

Journalistförbund i Sverige, Frankrike och Afghanistan skickade i april också ett gemensamt brev till den franska inrikesministern med samma uppmaning.

Nu skriver tre franska journalistförbund och IFJ att en delseger nåtts:  Elyaas Ehsas medges rätten att söka asyl i Frankrike.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies