Gå direkt till textinnehållet

Eklund förlorade på stämman

Med 336 röster mot 273 beslutade Ordfronts extrastämma i dag att stämman inte ska hantera enskilda personalärenden – och att uppsägningen av Ordfront Magasins redaktionschef Björn Eklund därmed kvarstår.

Med 336 röster mot 273 beslutade Ordfronts extrastämma i dag att stämman inte ska hantera enskilda personalärenden – och att uppsägningen av Ordfront Magasins redaktionschef Björn Eklund därmed kvarstår.

Det var rekordstor uppslutning när föreningen Ordfronts extrastämma på Södra Latin i Stockholm inleddes på lördagförmiddagen. 627 personer registrerade sig som ombud och fick ta del av en stundtals kaotisk stämma, där de första två timmarna gick till att fastställa dagordningen, efter att första ha behandlat ett antal motioner gällande huruvida extrastämman var befogad eller om den omedelbart skulle upplösas.

Efter detta inleddes debatten om den motion som på den ordinarie stämman i maj vann stämmans bifall, nämligen att underkänna anklagelserna om redaktionschefen Björn Eklunds “illojala beteende” när han i tidningsintervjuer, bland annat i Journalisten, framförde kritik mot personalnedskärningarna på redaktionen – och att utreda anklagelserna om samarbetssvårigheter. De personer som motionerat om detta ville att uppsägningen av Eklund skulle dras tillbaka. Styrelseordföranden Christina Hagner och Ordfronts VD gertrud Åström hävdade att detta inte var något som stämman skulle avgöra, utan att det var en intern personalfråga för VD att hantera.

Annons Annons

På extrastämman var debatten om uppsägningen av Eklund och huruvida detta var något som stämman skulle hantera stundtals mycket upphetsad. Mer än 80 talare hade anmält sig för att säga sitt och trots att inläggstiden begränsades till en minut vardera fick ett flertal av de anmälda debattörerna – bland dem Jesus Alcalà och Maria-Pia Boëthius – finna sig i att inte komma till tals när mötets ordförande drog streck i debatten.

I omröstningen som följde röstade en majoritet, 336 personer, för en motion som hävdade att enskilda personalärenden inte ska hanteras på stämman. 273 personer röstade mot detta. Däremot antogs en motion som fastslog att “de anställdas yttrandefrihet på Ordfront inte ska vara en nåd som arbetsgivaren ger endast då den inte kolliderar med kravet på lojalitet, utan en demokratisk rättighet.”

Björn Eklund kommenterade förlusten i omröstningen så här:

– Vi faller med flaggan i topp. Det var ingen stor marginal. Men många är nedstämda nu.

Vad betyder extrastämmans beslut för dig?

– Det betyder att jag inte kan få tillbaka mitt jobb genom föreningsdemokratin. Sedan får vi se vad utslaget i Arbetsdomstolen blir, men i vilket fall som helst lär inte det leda till att jag återvänder till tidningen. Ordfront är ett avslutat kapitel för mig nu.

Ordfronts ordförande Christina Hagner var lättad efter omröstningen:

– Ja,det är jag. detta var ett bra beslut, att stämman såg till att den här frågan hamnade i rätt instans.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos