Gå direkt till textinnehållet

Dramatiskt världsläge kräver ny reporterroll

Sveriges Television inrättar en ny tjänst som säkerhetsreporter vid inrikesredaktionen. Den 1 april tillträder John Granlund som ska ha fokus på säkerhetsfrågor och hybridhot.

Det är det dramatiska världsläget med den ryska invasionen av Ukraina, kärnvapenhot och ökad risk för cyberattacker som ligger bakom SVTs satsning. 

– Tjänsten kommer att handla om att bevaka och rapportera om säkerhetsfrågor, hybridhot och försvarsfrågor. Det är mot bakgrund av att Europa under flera år har utsatts för hybridattacker i form av sabotageaktioner och cyberattacker bland annat, som SVT vill steppa upp den bevakningen, säger John Granlund.

Vad innebär ett hybridhot?
– Det brukar kallas för ickelinjär krigföring idag, med ett lite finare ord. Det är fientliga angrepp. Man kan inte klassa det som att det är en krigshandling, men det är ändå inte så att det är en fredssituation när sådant sker.

Annons Annons

Hur bevakar man sådant?
– Det är vanligt reporter­arbete i grunden. Det finns vissa utmaningar, mycket av det här omgärdas av sekretess. 

John Granlund säger att det gäller att se till att vara metodisk.

– Man får beta av och överklaga när det gäller handlingar, och prata med många personer och använda sig av källor helt enkelt. Sedan behöver det inte vara så hemligt alla gånger som man kanske tror att det är. Man kan inte utgå ifrån att saker är sekretessbelagda per definition. I många fall går det att få fram saker där man tror att det kanske inte går, genom offentliga vägar.

Enligt John Granlund ställer det höga krav på källskydd också. 

– Det är som med alla reporterjobb, man måste vara noga med detaljerna. Små detaljer kan få stora konsekvenser när det handlar om sådana här frågor.

Han är glad över att få jobba med de här frågorna. 

– Det här är något jag har ­intresserat mig för länge och jag ser fram emot att få jobba på heltid med det. Det är ett svårt läge som hela Europa befinner sig i och jag tycker att det är helt rätt att satsa på ­bevakningen av de här frågorna.

John Granlund har jobbat i elva år på Aftonbladet och varit allmänreporter, krimreporter och nu senast politikreporter i några år. 

Fler avsnitt
Fler videos