Gå direkt till textinnehållet

DN klandras för ungdomsintervju

Dagens Nyheter klandras av Pressens opinionsnämnd för att ha utnyttjat tonåringar i ett reportage i nöjesbilagan På Stan.

Dagens Nyheter klandras av Pressens opinionsnämnd för att ha utnyttjat tonåringar i ett reportage i nöjesbilagan På Stan.

I juni publicerade DN På Stan ett reportage om platser i Stockholm där unga människor träffas. I reportage ingick en bild på två 14-åriga flickor som omfamnade varandra. I texten säger de: “De här blir värsta Tatu-kortet. Men vi hade varit bättre än Tatu, för vi hade hånglat på riktigt”.

Mamman till en av flickorna anmälde tidningen till Allmänhetens pressombudsman för att tidningen utnyttjat flickorna. Enligt henne var bilden arrangerad och citatet inte avsett för publciering, utan bara något flickorna på skämt sade till varandra. Hon tyckte att publiceringen förde tankarna till “flicklesbianism” och att den var stötande.

DN hävdade i sitt svar att tidningen hade “viss förståelse” för att anmälaren motsatte sig publiceringen, men att den inte ansåg att flickorna framställts som objekt.

PO Olle Stenholm konstaterade att publiceringen var känslig och kunde orsaka obehag och ansåg att tidningen borde klandras. PON gick på hans linje och konstaterade att tidningen åsidosatt god publicistisk sed.

Det är andra gången i år och fjärde gången på tolv månader som DN klandras av PON.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos