
Journalist klandras för intervju efter skolskjutningen i Örebro
YEN-fällning Yrkesetiska nämnden, YEN, klandrar en journalist på Aftonbladet för bristande hänsyn vid hanteringen av en ovan intervjuperson efter skolskjutningen i Örebro.
Journalisten har tidigare intervjuat Aftonbladets chefredaktör Lotta Folcker om den nu avpublicerade artikeln. Den hade då anmälts rekordmånga gånger till Yrkesetiska nämnden. Den anmäldes omkring 140 gånger dagarna efter publiceringen den 4 februari.
Nämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att publiceringen strider mot regel 7 i Journalistförbundets yrkesetiska regler. Den lyder: ”Visa särskild hänsyn mot ovana intervjupersoner. Upplys den intervjuade om huruvida samtal och annat material är avsett för publicering”.
Nämnden konstaterar att det finns många andra frågetecken kring Aftonbladets agerande, men att YEN bara kan ta ställning till den enskilde journalistens ansvar. ”Nämndens bedömning är att det vid den aktuella redaktionen fattades flera beslut där omdömet kan ifrågasättas. Det ligger dock inte i nämndens mandat att kritisera beslut som har fattats av arbetsledning eller publicistisk ledning” skriver YEN och menar att intervjun också problematiserar gränsdragningen mellan den enskilda journalistens ansvar och ansvaret för publiceringar som ligger hos ansvarig utgivare, men att ansvaret för att granska publicitetsskador ligger hos Medieombudsmannen.
”Vad gäller den anmälda journalistens agerande så borde hen inte ha genomfört intervjun i det akuta skedet. Nämnden förstår att nyhetsläget var exceptionellt och att intervjun genomfördes efter beslut från arbetsledningen. Det frånskriver dock inte den enskilda journalisten ansvar. De yrkesetiska reglerna ger dessutom journalister möjligheten att tacka nej till uppdrag som är förödmjukande eller som står i strid med medarbetarens övertygelse. I reporterrollen ligger ett stort yrkesetiskt ansvar och att ringa en anhörig under de omständigheter som rådde är att inte visa hänsyn, helt oaktat andra redaktionella beslut. Nämnden kan inte heller se att intervjupersonen upplystes om att intervjun skulle leda till en publicering.”
Det framgår inte om den reporter som gjorde intervjun var fast anställd, eller 11-månadersvikare. Regel 7 ser ju vacker ut på pappret, men i den verklighet som råder i dag måste kanske YEN ställa sig frågan vad som hade hänt om hen vägrat göra jobbet?
Det underförstådda tryck som de reportar som körs runt i LAS-karusellen utsätts för är egentligen ännu viktigare att diskutera än ett enskilt övertramp.
Funderar på om inte YEN skapar ett otryggare arbetsklimat för journalister när man klandrar enskild reporter för något där chefer bör ha varit inblandad i…? Som facklig medlem ställer jag mig frågande till om det är i vårt intresse …