Hyllert Ulrika Deadline 2017 Ulrika Hyllert FOTO: Tor Johnsson

”Det är inte trovärdigt att hantera journalistik så”

14 mars, 2019

Krisen på Lärarförbundets tidningar Journalistförbundet har regelbunden kontakt med både anställda och frilansar vid Lärarförbundets sju tidningar. Nu har frilansarna skapat ett nätverk för att stå sig starkare. Flera av dem har fått sina uppdrag pausade, berättar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. 

De intervjuer, eller ”kompetensinventering” som nu pågår med medarbetarna, tycker Journalistförbundet är konstiga och udda. Grundproblemet är att journalistik inte är vilken tjänst eller vara som helst.

– Man kan inte med så lätt hand lägga ut det och tro att det ska bli samma sak. Det är inte trovärdigt att hantera journalistik så, om man fortsatt ska producera kvalitetsjournalistik, vilket Lärarförbundet säger att de vill, säger Ulrika Hyllert.

Journalistförbundet har i princip inget emot outsourcing, det finns exempel där det fungerar, däremot ska man kunna ställa högre krav på ett fackförbund, menar Hyllert.

– Det handlar om trovärdigheten mot sina medlemmar. Som vi har förstått det från klubben så har förbundet inte ställt några som helst krav på byrån kring storleken på redaktionen, villkoren för frilansar och villkoren för anställda. Det är helt grundläggande om man vill vara en seriös uppdragsgivare. Jag har läst vad Lärarförbundet själva säger om byrån och att den kompetensen ska finnas där, men jag tycker alltid man ska vara misstänksam när det är en byrå inte sedan tidigare gör oberoende och granskande journalistik, säger hon.

Det står också klart att frilansarna vid tidningarna har skapat ett eget frilansnätverk för att bli starkare ihop. Ett antal av dem har också redan fått sina uppdrag pausade.

– När det ska sparas så vet vi att frilansarna alltid ligger osäkert till. Flera har redan fått besked att nu pausas uppdragen, de som har uppdrag utlagda har fått göra klart eller fakturera för den tiden de har lagt ned. För oss är det viktigt att säkra både anställdas och frilansars villkor. Den här byrån har inte kollektivtavtal med SJF, för oss är det en självklarhet att det avtalet ska gälla för de anställda och frilansavtalet ska gälla för frilansar, säger Ulrika Hyllert. 

Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies