Desinformation om Butja spreds mer än sanningen – på Facebook
De mest delade uppgifterna om krigsbrotten i Butja förnekade att de inträffat, visar en studie som omfattar 20 länder.
Institute for Strategic Dialogue (ISD) har analyserat de 200 mest spridda inläggen på Facebook om de ryska krigsbrotten i Kievförorten Butja under den första veckan efter att brotten avslöjades den 30 mars.
Undersökningen omfattar 20 länder varav 15 i Europa. Sverige ingick inte i undersökningen. ISD har identifierat 55 inlägg som ifrågasätter bevisen för att ryska soldater utövat våld mot civila i Butja. Dessa delades 208 000 gånger fram till den 6 april, jämfört med 172 000 delningar av de 145 inlägg där bevisen och bilderna inte ifrågasattes.
Av de 55 inläggen kom 44 från ryska statsmedier, ryska myndigheter eller pro-kremlska källor.
Den största spridningen av desinformationen om krigsbrotten förekom i Slovakien, följt av Österrike och Tjeckien. I Slovakien hade sju av de tio mest delade inläggen om Butja ett pro-kremlskt narrativ, och spreds bland annat via Facebooksidor kopplade till extremism och populism. ISD konstaterar att resultaten från undersökningen är alarmerande och illustrerar hur illegitima källor överträffar traditionella mediers rapportering om massakern i Butja.
Inga av de 200 inläggen hade faktagranskats av Facebook och bara två inlägg hade varningstexter där det framgick att Facebook misstänkte att källan delvis eller helt stod under rysk kontroll – i båda fallen rörde det sig om en anonym tyskspråkig pro-kremlsk blogg.