Kodjo Akolor ska undersöka mekanismerna bakom desinformation
Kodjo Akolor är en av profilerna som ska lära ut källkritik i URs satsning på medie- och informationskunnighet. ”Jag kanske själv ibland varit lite snabb att rapportera saker som inte visat sig stämma”, säger han.
Utbildningsradions programserie Vem ska jag tro på? ska vara en avslöjande serie om tillståndet i vårt svenska medieklimat. Programledaren Kodjo Akolor tar sig i varje avsnitt an ett fall om allt från desinformation och konspiration till spinndoktorer och dolda reklambudskap.
– I dessa tider är det viktigt vara källkritisk. Det är krig överallt och med krig följer olika sidor som sätter människors liv på spel för att de tror att det är sanningen och sprider den sanningen. Då kanske vi sitter här och tänker ”aha det är så det ligger till”, ”det är därför de attackerar Ukraina” eller ”det är därför det är konflikt mellan Hamas och Israel”. Det blir lätt att man får en massa information som inte nödvändigtvis stämmer.
Kodjo Akolor säger att han varit i public service-bubblan i ett par år och lärt sig att han kanske själv varit lite för snabb med att rapportera grejer som sedan visat sig inte stämma.
Hur jobbar du själv med källkritik?
– Mitt senaste exempel är en sak som jag såg på Instagram, en bild på ett UFO som någon pilot hade tagit. Jag började googla, finns det några andra källor? Vilka andra har pratat om det här? Och beroende på vem som har delat nyheten så kan det vara nödvändigt att kolla om det verkligen är den mest trovärdiga källan. Jag vill gärna också att det ska finnas UFOn, men låt oss bara undersöka om det verkligen stämmer eller inte.
Det svåraste att genomskåda, tycker Kodjo Akolor, är när man har en egen åsikt som man får bekräftad genom algoritmerna på nätet.
– Har du en åsikt som är grundmurad kommer du att matas med information om det som stärker din åsikt.
Programmet Vem ska jag tro på? riktar sig till alla som har någon kontakt med internet.
– Det är många olika företeelser som vi på ett smart och roligt sätt har försökt beskriva och förklara hur man ska tänka kring.
Beroende på ämnena som behandlas kan olika grupper behöva se programmet mer än andra, tycker han.
– Om man tror att George Soros styr hela världen och håller på att driva oss mot världskrig, eller att man tror på QAnon, då kanske avsnittet om konspirationsteorier är perfekt. Håller man på och vevar på X eller Facebook med åsikter kring krig kanske det är bra att titta på desinformationsprogrammet.
Han lockades till programmet efter att som intervjuare och programledare lärt sig vara försiktig med vad han säger.
– Det är viktigt att vi har rätt. Man måste våga ha lite is i magen. Även om vi vill att den här UFO-videon ska vara sann – ge det ett par minuter och googla. Är det ingen annan som har pratat om det så stämmer det nog inte.
Programmet Vem ska jag tro på? har premiär onsdag den 28 februari på SVT och på UR Play.