”Boken innehåller unika röster som aldrig tidigare låtit sig intervjuas”

19 september, 2017

FOTO: Göran Segeholm Samtal med Dådet på Kronans skola i Trollhättan kostade tre personer livet. Nu har Åsa Erlandsson, redaktör för tidningen Svensk Polis, skrivit en bok om händelsen där hon bland annat kan avslöja nya fakta kring fallet.

 
Varför har du skrivit den här boken?
– Det här är Sveriges blodigaste skoldåd, dessutom med rasistiska motiv och det får aldrig glömmas bort. Det har också blivit väldigt tyst efter dådet nu när det är mycket fokus på våldsbejakande jihadistiska gärningar. En annan anledning är att samhället drog lite av en kollektiv suck när det kom fram att gärningsmannen var en ”ensam galning”. Men han var också del av en högerextrem världsbild. Han var ensam i verkliga livet, men inte på nätet. Rent praktiskt gick det till så att Norstedts kontaktade mig efter att de läst ett uppmärksammat reportage som jag skrev om den polispatrull som sköt gärningsmannen.
 
Jag vet att du kommer med några hårda avslöjanden i boken. Kan du prata om dem?
– Jag får nog vara lite allmän här och säga att boken innehåller helt nya faktauppgifter, uppgifter som inte ens polisen eller de anhöriga kände till. Den innehåller också unika röster som aldrig tidigare låtit sig intervjuas.
 
Handlar det om vittnen och andra?
– Det får ni se i boken. Den bygger på över 80 intervjupersoner så det är ett omfattande journalistiskt fotarbete som ligger bakom. Det har varit många svåra samtal som ibland rivit upp minnen och bilder som mina intervjupersoner helst vill glömma, så jag är tacksam över alla som ställt upp.
 
Vad var svårast med arbetet?
– Det var nog att vinna förtroende i varje enskilt fall. Flera av mina intervjupersoner har uttalat sig tidigare, men kände ändå att det var jobbigt att prata om det igen, medan andra inte alls har velat prata tidigare. Mycket handlade om att nå fram till de här personerna så de skulle lita på mig.
 
Hur gjorde du för att de skulle prata? Vad är hemligheten?
– Det finns inget recept för det utan det är olika i  varje enskilt fall. Men ibland är det en fördel att komma sist, två år efter det hände. Det har också varit bra att ha mycket tid på sig, jag har gett människor möjlighet att tänka efter och fundera över sina beslut. Det kan vara en del.
 
Boken som fått namnet Det som aldrig fick ske – skolattentatet i Trollhättan kommer ut på Norstedts lagom till bokmässan. Officiell lansering är 4 oktober.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies