Gå direkt till textinnehållet

Debatt kring valet av SR-ordförande

På fredag tar ägarstiftelsen beslut om vem som ska bli styrelseordförande för Sveriges Radio och Utbildningsradion.(Ove Joanson och Lars Engqvist i debatt. Foto: Thomas Pihl)  

Till SR väntas Agneta Dreber, VD för Livsmedelsföretagen, bli vald. Förväntad ordförande för Utbildningsradion är Lars Leijonborg. Båda har en bakgrund inom politiken, något som har ifrågasatts.

– Det tar väldigt lång tid att få förtroende om det har gått för kort tid från att man jobbat som politiker till att man träder in i public service, sade SVTs ordförande Lars Engqvist vid en debatt på Public service-dagen i Stockholm på onsdagen.

Lars Engqvist, själv före detta statsråd, menade att man gärna kan välja folk med politisk erfarenhet till poster inom public service, men att man måste se till att de inte fortsätter att ha några politiska kopplingar.

Annons Annons

Ove Joanson, som är avgående ordförande i SR, och alltså förväntas efterträdas av Agneta Dreber, fick frågan om det rent av kan vara en fördel för en public service-ordförande att ha verkat politiskt.

– Jag har svårt att formulera någon regel kring det. Det är en fördel för bilden av företagets oberoende om styrelsens oberoende inte kan ifrågasättas.  

Valet av ordförande till UR är mindre problematiskt än till SR och SVT, menar Ove Joanson.

– UR har inte ett lika nyhetsförmedlande och granskande uppdrag.

Sedan årsskiftet utses ordförandena för public service-bolagen inte
längre av regeringen utan av bolagens ägarstyrelse, Förvaltningsstyrelsen.

Leif Pagrotsky, socialdemokraternas talesman i mediefrågor, vill stärka public service-bolagens oberoende från partipolitiskt och intressepolitiskt inflytande. Han anser att bolagens styrning ska ses över. På Public service-dagen uttryckte han sitt missnöje med valet av Agneta Dreber.

– Jag beklagar att vi får en direktör från Svenskt Näringsliv som ledare i Sveriges största nyhetscentrum. En person på ett sånt ämbete ska inte kunna ifrågasättas för sina lojaliteter.

Moderaternas Mats Johansson var i debatten inne på samma spår. 

– Jag hade fattat andra beslut om jag suttit i förvaltningsstiftelsen. Men samtidigt ska man komma ihåg att stiftelsen är enig.  

Journalistklubben och Unionenklubben vid UR gick på onsdageftermiddagen ut med ett pressmeddelande där även de kritiserar valet av Lars Leijonborg. 

– Det är olyckligt, eftersom hans namn är så tydligt politiskt kopplat. Vi är inte ett tröstpris i en utnämningskarusell! 

Fler avsnitt
Fler videos