Gå direkt till textinnehållet

De handplockas till ny SR-utbildning

I september startar Sveriges Radio en radioutbildning för tre handplockade journalister med mångkulturell bakgrund: - En poäng med initiativet är att de inte ska jobba med mångkulturfrågor utan med annan, allmän journalistik, säger Susanna Einerstam, projektledare.

I september startar Sveriges Radio en radioutbildning för tre handplockade journalister med mångkulturell bakgrund: – En poäng med initiativet är att de inte ska jobba med mångkulturfrågor utan med annan, allmän journalistik, säger Susanna Einerstam, projektledare.

Tre unga journalister har valts till en nyinrättad utbildning på Sveriges Radio. Utbildningen går ut på att handleda ett antal unga journalister med mångkulturell bakgrund i radiojournalistik genom arbete under handledning på Sveriges Radio i tre månader.

Susanna Einerstam, producent för Studio Ett, är initiativtagare till utbildningen och förklarar dess syfte:

Annons Annons

– Vi behöver fler nya perspektiv på radion. Mycket på grund av anställningsförhållanden inom SR domineras koncernen och kanske än mer Studio Ett av etniskt svenskt medelklass. Det här blir ett sätt att få nya kontaktytor som mer rättvist speglar dagens Sverige.

Enligt Einerstam har urvalet skett genom kontakter och besök i mångkulturella områden, bland annat har rekrytering skett genom tidningen Gringo.

Hur ska ni behålla den kompetens som genereras under utbildningen när kursen är över?

– De har inte förtur till frilansjobben mer än andra personer, men om de fått kännedom och kontakter inom SR och är duktiga reporter och är intresserade, då får de ju göra fler saker här, säger Susanna Einerstam.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos