Datorinnehavare ska betala TV-avgift

29 oktober, 2013

Man ska betala TV-licens för datorer och läsplattor. Det slår kammarrätten i Sundsvall fast och går därmed på förvaltningsrättens linje.

När Radiotjänst tidigare i år började kräva in TV-avgift för datorer, mobiltelefoner och läsplattor överklagade många den nya tolkningen av lagen. Förvaltningsrätten gav dock Radiotjänst rätt, skriver svt.se.

För att få en vägledande dom togs fallet upp i kammarrätten i Sundsvall, som gick på förvaltningsrättens linje. I domen jämför man fallet med en ickefungerande digitalbox eller avsaknaden av TV-antenn.

Domen innebär att det inte spelar någon roll om ens dator saknar den mjukvara som krävs för att spela upp TV-program. Man ska betala ändå.
Kammarrättens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Marcus tis, 2013-10-29 14:47
Regeringsrätten? Numera heter det Högsta förvaltningsdomstolen. Och jag hoppas att ärendet dras ända dit. För övrigt skulle jag gärna vilja veta om kulturdepartementet och SVT:s Eva Hamilton vill ha den här "segern" - nu har man skapat en högst exploaterbar politisk fråga av TV-licensen.
Inlagt av Helena Giertta tis, 2013-10-29 16:32
Tack Marcus för din korrigering. Artikeln är nu rättad.
Inlagt av Lasse Litzén ons, 2013-10-30 00:04
En helt förkastlig dom, en retroaktiv beskattning. Vi hade datorer innan SVT började sända på webben och nu ska dessa bolag "i allmänhetens tjänst" tvinga fram 2 076 kronor om året för att ha samma datorer. Spelar heller ingen roll om vi inte ser på deras program i datorn. Företag kan visserligen plombera datorerna mot TV och skicka intyg om detta till Radiotjänst och i nåder slippa betalning men icke privatpersoner, de ska klämmas åt med hjälp av domstolarna.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies