Gå direkt till textinnehållet

Datainspektionen vill gallra bland konkursuppgifter

I dag finns alla uppgifter om bolagskonkurser i Riksarkivet. Uppgifterna är offentliga och sparas för all framtid. Integritetskränkande anser Datainspektionen och vill införa gallringsregler.

I dag finns alla uppgifter om bolagskonkurser i Riksarkivet. Uppgifterna är offentliga och sparas för all framtid. Integritetskränkande anser Datainspektionen och vill införa gallringsregler.

Datainspektionen uppger att de fått in flera klagomål från före detta styrelseledamöter som nekats kredit på grund av upplysningarna i arkivet, även flera år efter konkurserna. Datainspektionen vill därför gallra ut uppgifterna. Om reglerna ändras betyder det att det blir svårare för journalister och allmänhet att i efterhand veta vilka som suttit med i styrelser för bolags om gått i konkurs.

bryt

– Alla inskränkningar av offentlighetsrätten är av ondo. Som styrelseledmot har man tagit på sig ett ansvar som man vet blir offentligt. Jag tycker snarare att det är kreditgivarna man bör argumentera med innan man gör förändringar i arkivet, säger Lars-Göran Svensson, reporter och researcher på Uppdrag granskning.

Bolagsverket (fd Patent- och registreringsverket) som lämnar uppgifterna vidare till Riksarkivet kan med nuvarande lagstiftning inte plocka bort uppgifterna om styrelseledamöterna efter ett visst antal år, det kan däremot Riksarkivet. Men på Riksarkivet har man inga planer på att göra det med hänvisning till att det skulle försvåra allmänhetens insyn och åtkomst till information. Datainspektionen ger sig dock inte utan kommer att skriva till regeringen och föreslå att reglerna ändras.

bryt

Datainspektionen hävdar att regeländringen i första hand handlar om likhet inför lagen och att samma regler borde gälla för bolagsledamöter som för privatpersoner.

– Det är inte rimligt att uppgifter slopas efter fem år när det gäller privata konkurser medan namn på styrelseledamöter som gjort bolagskonkurser lagras för evigt i Riksarkivet, skriver Datainspektionen i en kommentar till Journalisten.

jn@journalisten.se

Fler avsnitt