Gå direkt till textinnehållet

”Darknet är en guldgruva för grävare”

Frilansjournalisten My Vingren tycker att fler journalister borde använda sig av nätverket Darknet. ”Det är en guldgruva om man vill syssla med grävande journalistik.” På Gräv 2017 i Uppsala berättar hon om hur Darknet kan användas.

Det öppna internet brukar ibland beskrivas som toppen av ett isberg. Under ytan döljer sig fildelningsnätverket Darknet som är mycket större, där all kommunikation är krypterad och användarna är anonyma. Vanligtvis använder de som surfar i Darknet krypteringstjänsten Tor.

Tycker du att journalister ska använda sig av Darknet i sitt arbete?
– Det är viktigt att veta vad som pågår där, att det inte är något mystiskt och obehagligt. Antalet personer som använder Darknet har ökat kraftigt de senaste fem åren. Det finns saker på Darknet som är viktigt att uppmärksamma allmänheten på. Därför bör journalister hålla koll på vad som diskuteras där, speciellt om man sysslar med grävande journalistik, då är det en guldgruva.

På vilket sätt är det en guldgruva?
– För att en stor del av det som skrivs på internet finns där. Journalister skriver om Darknet som ett fenomen, men använder det sällan för att hitta nyheter och göra gräv.

Annons Annons

Behöver man vara tekniskt kunnig för att komma in på Darknet?
– Nej, egentligen inte. Det behövs bara grundläggande kunskap om vilka program man använder och hur man laddar ner dem. Man kan vara nybörjare och ta sig in i Darknet. Det är det jag tänker berätta om på Gräv.

Måste man använda sig av ett alias eller vara anonym för att använda Darknet?
– Det beror på vad man ska titta på. Ska man gå in djupare och följa vissa forum behöver man göra det. Meningen med Darknet är att man ska kunna vara anonym. Man använder en mejladress som inte går att spåra tillbaka till dig.

Måste man vara inbjuden för att kunna granska forumet?
– Det beror på vilket forum. Alla som är inne på vissa forum har blivit inbjudna eller fått vetskap om adressen. Ofta är det så att då man går med i ett forum får man reda på adresser till andra. De flesta adresser finns öppet på Google. Darknet är inte så exklusivt som det kanske låter. Det finns naturligtvis mycket hemliga forum, men det är ju meningen att folk ska hitta dem. Ingen vill att de ska vara helt hemliga.

Hur hittar man forum inne i Darknet?
– Det finns sökmotorer. Men webbadresserna som leder till Darknet finns även på öppna internet.

Går det att få kontakt med de personer som rör sig i dessa forum?
– Absolut. Men det beror på vad man är intresserad av. Jag har granskat olika forum där pedofiler träffar varandra, inte för att dela bilder utan för att stödja va­randra. Där går det att prata med dem, men då får man utge sig för att vara en av dem.

Bilden av Darknet är att det är en plats för droghandel, vapenköp och annan kriminalitet. Finns det annat också?
– Anonymitetstjänsten Tor används för att känna sig trygg på internet. Journalister som lever under en diktatur kan använda Darknet. Genom att använda Tor och Darknet kan de sprida information anonymt.

Hur tillförlitlig är den information man hittar på Darknet?
– Man ska inte lita på några uppgifter man hittar på internet utan göra en ordentlig faktagranskning. På Darknet går det inte att spåra avsändaren och kontrollera sanningshalten.

Fler avsnitt
Fler videos