Gå direkt till textinnehållet

Därför röstades förslaget om Dawit Isaaks frihetstorg ned

Kommunfullmäktige på Lidingö röstade ned förslaget om att döpa torget utanför Eritreas ambassad till Dawit Isaaks frihetstorg. I debatten lyftes oro för att Lidingö ska bli ett ”slagfält för eritreanska inbördes stridigheter” och för att Dawit Isaak ska begå ett mord.

Journalisten har tidigare rapporterat om förslaget från S, L och MP att döpa torget utanför Eritreas ambassad i Lidingö till Dawit Isaaks frihetstorg. I måndags röstade kommunfullmäktige ned förslaget efter en debatt där SD-ledamoten Iréne Borgenvik spekulerade kring om Dawit Isaak skulle kunna begå ett mord till följd av psykisk ohälsa efter att ha suttit så många år i fängelse i Eritrea, rapporterade bland andra Dagens Nyheter.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande i Lidingö, uppger i en replik i DN Kultur att huvudskälet till att avslå förslaget är principen att inte namnge platser efter levande personer, enligt Lantmäteriets och Ortnamnsrådets riktlinjer.

Han uppger också att det finns fler argument, bland annat att det kan leda till försämrade svenska relationer till Eritrea, samt oron för upplopp:

Annons Annons

”Inte heller Lidingöborna har intresse av att deras ö ska bli ett slagfält för eritreanska inbördes stridigheter. Sommarens eritreanska upplopp i Järva, med ett femtiotal skadade och ett tjugotal gripna, ska inte repriseras på Lidingö”, skriver Daniel Källenfors.

Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll menar i en replik att Lidingöpolitikerna ”skämmer ut politiken med sin låga debattnivå”. Hon skriver:

”Ett torg som bär Dawit Isaaks namn skulle ytterligare stärka varje svensk medborgares vilja och mod att stå upp för demokratiska principer.”

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos