Danska journalister nobbar ny lönepolicy
Journalisterna på Danmarks Radio gick i strejk klockan tolv natten till måndagen. Skälet är att man inte vill acceptera företagsledningens krav att alla medarbetare från den första oktober ska ha individuell lönesättning.
Journalisterna på Danmarks Radio gick i strejk klockan tolv natten till måndagen.
Skälet är att man inte vill acceptera företagsledningens krav att alla medarbetare från den första oktober ska ha individuell lönesättning.
Strejkhotet för anställda och frilansande journalister på Danmarks Radio verkställdes natten till måndagen den 19 augusti.
Konflikten på Danmarks Radio, som omfattar både radio och TV-verksamheten på public service-företaget, gäller om man ska ha en solidarisk lönepolitik eller individuell lösesättning. DR vill att nya principer för lönesättning ska gälla samtliga medarbetare från den första oktober. De 560 journalister som fortfarande har lönesättning enligt det gamla systemet skulle i samband med detta få en kompensation för att de mister sina årliga automatiska löneökningar.
Fram till 1999 hade alla fast anställda en lön som byggde på gradvis ökade löner som växte med ett visst antal kronor varje år. Sedan dess har emellertid de så kallade ”Ny lön-principerna” med individuell lönesättning varit vägledande.
Vill ha solidarisk lönebildning
Efter ett medlingsförsök i förra veckan sade två av tre av de 1 200 röstande journalisterna nej till medlarbudet. Bland de frilansar som arbetade för DR och därför var med i omröstningen röstade var emellertid en klar majoritet för principerna om individuell lönesättning.
– Det centrala är att vi vill ha en solidarisk lönebildning där de lokala ombuden har en central roll, förklarar Carsten Lorentzen i Danmarks Journalistförbunds styrelse.
– Nästa steg blir att ta upp nya förhandlingar. I dag har vi inte har en aning om hur lång tid det tar innan konflikten är löst, men vi kan nog kallt räkna med ett par veckor, fortsätter han.
Under den tid som konflikten pågår kommer radion att ha korta nyhetssändningar, medan TV drar in sina sändningar av nyheter, sport och aktualiteter, för att i stället sätta in filmer, dokumentärer och reprisprogram.
Konflikten i DR har intresse för hela landets journalister eftersom de principer som gäller på DR traditionellt har varit normerande för hela branschen. Därför har konflikten också debatterats livligt även av journalister på andra arbetsplatser.
I den omröstning bland DR-medarbetarna som ledde fram till konflikten röstade många emot förslaget om individuell lönesättning eftersom de inte ger någon garanti för automatiska löneökningar. Ordföranden i Journalistförbundet, Mogens Blicher Bjerregård, hävdade att omröstningen var en tydlig signal om att principerna om solidaritet, en god arbetsmiljö och respekt för de enskildas insatser måste gälla för att kvalitetsprogram ska kunna levereras till radio, TV och Internet i framtiden. En del av DRs medarbetare, cirka en tredjedel av de fast anställda, arbetar dock redan efter principerna om individuell lönesättning.
Högre löner i Danmark
Löneläget för danska journalister är högre än i Sverige. Ingångslönen för journalister på DR motsvarar 26 670 svenska kronor, och för anställda i A-pressen är ingångslönen motsvarande 25 000 svenska kronor. Enligt Carsten Lorentzen ligger medellönen för en journalist på DR runt 40 000 svenska kronor.
Under början av veckan hade Danska Journalistförbundet flera extramöten som behandlade konflikten och på fredag kommer ledningarna i Journalistförbundet och Danmarks Radio att träffas för att förbereda förhandlingar. Samtidigt har konflikten blåsts igång, vilken både medför strejk och lockout på DR. Under konflikten är de medlemmar i Danmarks Journalistförbund som arbetar för DR kollektivt uppsagda. Detta gäller såväl fast anställda, vikarier, projektanställda och frilansar. Medarbetare som inte är fackligt anslutna omfattas dock inte av strejken.
pf@sjf.se