Gå direkt till textinnehållet

Danska journalister misstänkta för brott efter Irakartiklar

Två journalister på Berlingske Tidende är misstänkta för brott efter sina artiklar om sökandet efter massförstörelsevapen i Irak. De har också kritiserat statsministern för att ha vilselett danska folket inför Irakkriget.

Två journalister på dagstidningen Berlingske Tidende är misstänkta för brott efter att ha beskrivit sökandet efter massförstörelsevapen i Irak. De har också kritiserat statsministern för att ha vilselett danska folket inför Irakkriget.

Berlingske Tidende skriver att det gäller journalisterna Michael Bjerre, 38 chef för tidningens Tema-redaktion och Jesper Larsen, 35. Förutom de två journalisterna är en tidigare dansk underrättelsemajor brottsmisstänkt för att ha spridit hemliga uppgifter om sökandet efter massförstörelsevapen i Irak. Journalisterna har använt majorens uppgifter för att föra fram påståenden om att statsminister Anders Fogh Rasmussen vilselett danskarna inför kriget i Irak.

Det är första gången som danska journalister har anklagats för att ha läckt uppgifter som har med landets säkerhet att göra.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos