Gå direkt till textinnehållet
Daniel Andersson (till vänster) och Emil Hellerud från Kalla fakta.
Foto: Tor Johnsson

Daniel Andersson: ”Vill fortsätta lyfta upp missförhållanden i ljuset”

Reportern som gick undercover i trollfabriken är fortfarande vikarie på TV4. ”Helst skulle jag vilja fortsätta att göra längre jobb, djupdyka i ett ämne”, säger Daniel Andersson – som blev tagen på sängen av Kalla fakta-grävets massiva genomslag.

Som Journalisten berättade igår är Daniel Andersson, som tillsammans med Emil Hellerud står bakom granskningen som dominerade samhällsdebatten under flera veckor i maj, inlasad på TV4. Det betyder dock inte att han har erbjudits en tillsvidareanställning, visar det sig när Journalisten når honom. Utan bara att han har företräde till journalistiska tillsvidaretjänster på TV4.

– Jag är på Kalla fakta i någon vecka till, sedan på Nyheterna i sommar. Sedan har jag fått erbjudande om ett vik på Kalla fakta fram till årsskiftet, säger Daniel Andersson.

I Björn Werners text i SvD lyftes dina arbetsvillkor under wallraffet som ett exempel på hur dysfunktionell mediebranschen är. Har du något att säga om den?

– Jag hade ingen aning om att den skulle komma. Men det var en intressant text om man tittar på det ur ett större perspektiv. Även om jag inte har samma kritiska förhållningssätt till TV4 och det här projektet som han, är det som står där objektivt sant. Och det visar på en mediebransch där de som är satta att granska makten och lagefterlevnad själva hittar på sätt att runda anställningstrygghet och den typen av lagar. Det är viktigt att det lyfts.

Vilken journalistik vill du helst göra framåt?

– Drömmen är väl att få göra längre jobb, dokumentärt eller granskande. Att få djupdyka i ett ämne. All typ av journalistik är kul, men att få möjligheten att vara på Kalla fakta har varit jätteroligt.

Senast granskade du politiken, vill du fortsätta med det?

– Jag vill helst lyfta upp missförhållanden i ljuset, i ett längre berättande från start till mål. I det ingår ofta politiken. Men att det ska vara just politiken jag granskar håller jag öppet. I Undercover i trollfabriken var vi noga med att det inte främst handlade om politik utan om de demokratiska spelreglerna.

Nu har det gått någon månad sedan debatten kring granskningen var som intensivast. Har det lugnat ned sig för er som blev ganska utsatta på framför allt sociala medier?

– Det har lugnat ned sig, även nyhetsmässigt. Men i sociala medier lyfts granskningen fortfarande i olika sammanhang och folk tycker att vi har gjort fel.

Vad säger du med lite distans om genomslaget – hade ni förväntat er det?

– Vi hade absolut inte förväntat oss ett genomslag i den utsträckningen. Men andra faktorer och aktörer, inte minst Sverigedemokraterna själva, har varit drivande i att hålla den här bollen i rullning. Både den positiva och negativa responsen är väl ett kvitto på att folk bryr sig om demokratin. Människor i allmänhet tycker att vi ska ha gemensamma spelregler, att vår demokrati ska fungera.

Får du någon semester efter den intensiva våren?

– Jag ska jobba i sommar, framför allt för att även min sambo jobbar. Men jag ska vara ledig i september.

I sommar ska Daniel Andersson vara nyhetsreporter, åka ut och göra dagspuckar åt TV4 Nyheterna.

– Det känns som ett skönt avbräck.

 

Fler avsnitt
Fler videos