Gå direkt till textinnehållet

Dala-Demokraten utan webbredaktion

Dala-Demokraten har inte längre någon webbredaktion, istället sköts webben av papperstidningens reportrar. – Efter att webbredaktören sa upp sig har vi inte tillsatt den tjänsten, helt enkelt för att vi inte har ekonomi som tillåter en större bemanning än den vi har idag, säger redaktionschef och ansvarig utgivare Lennart Håkansson.

Dala-Demokraten hade tidigare två webbredaktörer. Den ena sades upp för drygt ett år sedan, och när den sista webbredaktören slutade i höstas valde tidningen att inte tillsätta tjänsten.

– Vi tycker att det är trevligare att ha en försiktig linje tills tiderna blir bättre än att anställa folk som vi kan behöva säga upp, säger Lennart Håkansson.
Webbevakningen sköts nu istället av hela redaktionen.

På morgonen lägger redigerarna ut de nyheter från papperstidningen som ska publiceras på webben, och resten av dagen sköter reportrarna webben.

Annons Annons

– Vi satsar mer på pappret nu, det är där vi har våra läsare och intäkter. Men vi försöker ha en bra, löpande nyhetsbevakning på webben också, säger Lennart Håkansson.

Totalt har 5-6 tjänster försvunnit på tidningen, och journalistklubben ser inte nedskärningarna på webben som det största problemet.

– Det är självklart inte bra att vi har lite folk där, men vi har lite folk överallt, säger journalistklubbens ordförande Per Eklund.

Per Eklund tycker inte att innehållet på webben har förändrats särskilt mycket sedan webbredaktionen försvann.

Lennart Håkansson tycker att webbevakningen har fungerat bra utan webbredaktion, men han medger att det har blivit något färre egna webbnyheter.

– Just nu är det ett mellanläge eftersom vi byter redaktionellt system.

Hur ser framtiden för webben ut?

– Vi famlar alla efter en modell för att få intäkter på webben, men innan vi har hittat den måste vi nog slå vakt om papperstidningen, på kort sikt i alla fall.

Tror du att webbtidningen kan gå med vinst?

– Inte som en egen redaktion med egen personal, men som komplement till pappret tror jag att den kan ge lite vinst.

Fler avsnitt
Fler videos