Gå direkt till textinnehållet

Corren nekas uppgifter om fas 3-företag

En journalist på Östgöta Correspondenten nekas av Arbetsförmedlingen att få ut en förteckning över vilka företag som sysselsätter personer i fas-3. Kammarrätten i Stockholm går på Arbetsförmedlingens linje, att uppgifterna omfattas av sekretess.

En reporter på Corren begärde att få ta ut en förteckning över de företag och organisationer som på uppdrag av Arbetsförmedlingen i Linköping sysselsätter personer som är inskrivna i Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas.

Arbetsförmedlingen vägrade med hänvisning till sekretess och journalisten överklagade beslutet till Kammarrätten i Stockholm.

I överklagandet skriver reportern bland annat: ”Uppgifter om vilka företag, organisationer och institutioner som får del av skattepengar kan inte vara sekretessbelagda därför att det rör sig om skattepengar från en statlig verksamhet där medborgarna har rätt till insyn. Sysselsättningsfasen är en demokratiskt inrättad arbetsmarknadsåtgärd som rör arbetsgivares sidoverksamhet bekostad av offentliga medel.”

Annons Annons

Kammarrätten går dock på Arbetsförmedlingens linje eftersom uppgifterna rör ”enskildas affärs- och driftförhållanden” och att det inte står klart att en utlämning av uppgifterna inte medför risk för skada för de aktuella företagen.

Fler avsnitt
Fler videos