Chefredaktör i Venezuela
dömd till fängelse

14 mars, 2016

David Natera Febres, chefredaktör för Correo del Caroní i Venezuela, har dömts till fyra års fängelse för förtal av en affärsman.

I fredags kom domen mot Febres, som fortfarande är på fri fot i väntan på överklagandet som måste lämnas in nästa vecka.

Domen innebär att David Natera Febres döms till fyra års fängelse och böter på 200 000 bolívares (cirka 20 000 amerikanska dollar), samt att tidningen förbjuds att publicera artiklar om målsägande, affärsmannen Yamal Mustafá. Domen kan också leda till en civilrättslig stämning som skulle kunna leda till konfiskering av tidningens tillgångar, inklusive tryckpressen. Det uppger Committee to Protect Journalists

Förtalsmålet rör en serie artiklar som publicerades 2013 om en omfattande utpressningsverksamhet som inkluderade en arméöverste, flera affärsmän samt höga tjänstemän vid det offentligägda gruvbolaget Ferrominera Orinoco. Avslöjandena och den efterföljande polisundersökningen ledde till fängelsestraff för tre anställda vid gruvbolaget och bolagets VD fick sparken.

Yamal Mustafá var en de misstänkta, men släpptes från häkte i december 2015 när åklagaren lade ner åtalet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies