Gå direkt till textinnehållet

Chefer skulle ge positiv bild trots problem

Arbetsförmedlingen satt på två rapporter som visade på stora problem i jobb- och utvecklingsgarantins tredje steg. Trots det ville myndigheten ge en ensidigt positiv bild när SVT skulle granska Fas 3.

SVT-reportrarna Mikael Pettersson och Johanna Bäckström Lerneby hade jobbat en tid med den stora Fas 3-granskningen som Uppdrag Granskning gjort tillsammans med Rapport, Aktuellt och de regionala nyhetsredaktionerna, när de fick höra talas om ett internt mejl riktat till chefer på Arbetsförmedlingen. De lyckades få ut mejlet, som gått från huvudkontorets pressavdelning till de regionala pressavdelningarna. I mejlet fanns ett manus som cheferna kunde använda om SVT hörde av sig för intervjuer, och en tydlig uppmaning att förmedla en positiv bild av Fas 3.

– Det blir förstås extra anmärkningsvärt när den interna och externa bilden skevar på det här sättet på en skattefinansierad myndighet, som inte har till uppgift att dra in största möjliga vinst åt ägaren. Det är skillnad mellan Arbetsförmedlingen och McDonald’s, säger Mikael Pettersson.

I kvällens Uppdrag Granskning frågar han ut Arbetsförmedlingens generaldirektör om mejlet.

Annons Annons

– Det här spelet bakom kulisserna säger något om ämnet. Det blir relevant för oss att berätta att Arbetsförmedlingen har kritiska rapporter om Fas 3 på bordet men samtidigt skickar ut ett positivt budskap, säger Mikael Pettersson.

– Den fråga jag ställer mig nu är hur många liknande manus det finns där ute.

Fler avsnitt
Fler videos