Gå direkt till textinnehållet

Chefen tog tillbaka löfte om praktiklön

Tidigt i höstas var det klart: Josefine Friström hade fått en avlönad praktikplats på Östgöta Correspondenten. Men före jul kom nytt besked: praktik, visst. Men ingen lön.

Tidigt i höstas var det klart: Josefine Friström hade fått en avlönad praktikplats på Östgöta Correspondenten. Men före jul kom nytt besked: praktik, visst. Men ingen lön.

Josefine Friström går på Ljungskile folkhögskola, men är från Linköping. När hon i höstas fick beskedet att hon fått praktikplats på hemstadens tidning, en tidning med gott rykte dessutom, blev hon glad. Inte blev glädjen mindre av att hon också utlovades praktiklön motsvarande halva ingångslönen, det vill säga runt 7 000 kronor i månaden.

– Men några veckor före jul ringde redaktionschefen och meddelade att jag inte skulle få någon lön. Det hade blivit kärvare tider och Corren måste skära ned och ändra i budgeten, säger Josefine Friström.

Annons Annons

Hon valde ändå att praktisera utan lön, hon ville ju komma in i yrket. Hon var inte heller den enda som gjorde praktik under samma villkor. Corren hade samtidigt en oavlönad praktikant från Bona folkhögskola.

Men så började en praktikant från JMG i Göteborg. Och han fick den halva ingångslön på 7 000 kronor, som Josefine Friström först blivit lovad men sedan nekades.

Som praktikant drar man sig ofta för att bråka eftersom man gärna vill komma tillbaka som exempelvis sommarvikarie.

Bra praktikplats

Dessutom tycker Josefine Friström att Corren är en bra praktikplats, där hon fått utveckla sitt skrivande, har fått ta i tu med alla sorts ämnen och där hon trivs med redaktion och arbetskompisar.

Men journalistklubbens ordförande på Corren, Oskar Lürén, tog upp lönefrågan för praktikanterna med arbetsgivaren. Resultatet blev magert och Oskar Lürén är i dag självkritisk å klubbens vägnar.

– Vi gjorde en tabbe i höstas, då vi ställdes inför valet att inte alls ta emot folkhögskolepraktikanter eller låta dem göra praktik utan lön, säger han. Då tyckte vi att det var bättre att ge dem praktikplatser. Nu har vi tänkt om och ser det som att folkhögskolepraktikanterna får jobba gratis.

Under den pågående terminen tror Oskar Lürén inte att det går att förändra villkoren, men klubben ska i början av maj ta upp frågan vid ett möte med redaktionsledningen. Förhoppningen är att höstens praktikanter ska få bättre villkor.

Redaktionschefen Anders Nilsson tycker att det blev olyckligt när han i höstas tvingades bryta det löfte om praktiklön som han gett till folkhögskoleeleverna.

– Vi fick sparkrav på oss och beslöt då att bara erbjuda praktiklön till de långa högskoleutbildningarna. Annars har vi alltid varit välvilligt inställda till att ta emot praktikanter och hade räknat med att fortsätta att vara det.

Corren har brukat ta emot praktikanter från högskolorna och från folkhögskolor, i första hand Bona och Ljungskile.

Ärlig information

Enligt Anders Nilsson hade alternativet till att ha oavlönade folkhögskolepraktikanter denna gång varit att inte alls ta emot dem.

– Vi har öppet och ärligt informerat om villkoren som de har accepterat.

Anders Nilsson tycker också att det är en viss skillnad mellan att – som högskoleeleverna – praktisera i fyra månader, och de sex eller åtta veckors praktik som folkhögskoleeleverna gör.

– Det handlar också om att vi ska klara av att ta hand om våra praktikanter på ett bra sätt.

Anders Nilsson ser i dag inga möjligheter att åter ge alla avlönad praktik.

– I så fall måste vi återgå till den gamla ordningen och bara ta emot högskolepraktikanter.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.

Senaste numret