Gå direkt till textinnehållet

Che kostade Reportrar utan gränser 6 000 euro

En domstol i Paris har dömt organisationen Reportrar utan gränser att betala 6 000 euro i skadestånd till arvtagaren till den kubanske fotografen Alberto ”Korda” Gutierrez som tog den klassiska bilden av Che Guevara med basker.

En domstol i Paris har dömt organisationen Reportrar utan gränser att betala 6 000 euro i skadestånd till arvtagaren till den kubanske fotografen Alberto ”Korda” Gutierrez som tog den klassiska bilden av Che Guevara med basker. Arvtagaren hade först begärt ett skadestånd på en miljon euro.

I en kampanj för att uppmärksamma brott mot pressfriheten på Kuba använde Reportrar utan gränser bilden av Che Guevara och satte den på ett ansikte av en polisman som höjer en batong. Kampanjens slogan var: ”Välkommen till Kuba, världens största fängelse för journa-lister.”

Arvtagaren till Korda anmälde Reportrar utan gränser, som omedelbart drog tillbaka de tu-sen affischer och 5 000 vykort som tryckts upp för kampanjen som främst vände sig till de turister som besökte Kuba.

bryt

Reportrar utan gränser påpekar att organisationen har mötts av en fientlig inställning från kubanska myndigheters sida ända sedan 75 dissidenter arresterades i mars 2003. Aktivister från organisationen blev fysiska attackerade då de demonstrerade utanför Kubas ambassad i Paris och Kubas representant i FN har vid upprepade tillfällen krävt att organisationens rådgi-vande status i FN ska dras in.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos