Gå direkt till textinnehållet

Carlshamre stoppad i Agenda

Journalisten Maria Carlshamre skulle i SVTs Agenda förra söndagen ha berättat om hur hon misshandlats av sin före detta man. Inslaget stoppades dock i sista stund.

Journalisten Maria Carlshamre skulle i SVTs Agenda förra söndagen ha berättat om hur hon misshandlats av sin före detta man. Inslaget stoppades dock i sista stund.

Inför sändningen uppstod en intern diskussion på Agenda om det var rätt att låta Maria Carlshamre berätta att hennes före detta man misshandlat henne. Redaktionen vände sig till SVTs jurister för att reda ut det rättsliga läget. SVTs jurist Britt-Marie Blanck avrådde Agenda från att låta Maria Carlshamre framträda.

– Den första fråga man ska ställa sig är om publiceringen är försvarlig, säger Blanck. Jag kan inte finna att den här mannen har den betydelsen att just han ska hängas ut.

Blanck ville undvika risken för en förtalsprocess.

– Min bedömning var att det inte var riskfritt. Sprider man uppgifter som bidrar till att skapa ringaktning för en person kan det i lagens mening vara förtal, även om uppgifterna är sanna.

bryt

I det läget bedömde Agendas programledare Lars Adaktusson det för riskabelt att låta Maria Carlshamre berätta om misshandeln i Agenda. TV4, Aftonbladet och Expressen gjorde en annan juridisk bedömning och publicerade och sände intervjuer med Carlshamre.

– Mannen är dömd och har erkänt misshandel. Vi har hållit honom anonym i texten och han har inte samma efternamn som Carlshamre. Följaktligen pekar vi inte ut honom, säger Expressens chefredaktör Otto Sjöberg.

– Och skulle vi ändå vid något tillfälle hamna i konflikt är det viktigare att kunna belysa frågan om kvinnomisshandel, ett av de vanligaste övergreppen i Sverige, än eventuell hänsyn till den dömdes anonymitet.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos