Gå direkt till textinnehållet

Bulletin har ställt in betalningar

En extra bolagsstämma för att lösa Bulletins ekonomiska kris kallades med för kort varsel och fick ställas in. Aktieägartillskott krävs för att betala förfallna fakturor från frilansar, uppger styrelseordförande Tino Sanandaji.

Förra veckan försökte styrelsen i Bulletins moderbolag Neovista Ventures lösa den ekonomiska krisen genom att kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om nyemission av aktier. Stämman skulle ha hållits nu på måndag den 22 november, men kallelsen gick ut med för kort varsel och har ställts in.

Flera frilansjournalister har inte fått betalt för arbete de utfört för Bulletin, uppger källor för Journalisten. Uppgiften bekräftas av Bulletins och Neovista Ventures styrelseordförande Tino Sanandaji, som uppger att styrelsen nu vill få in 1-2 miljoner kronor genom ett aktieägartillskott. Och det är bråttom.

– Det tar för lång tid att reda ut formalia och juridik med en nyemission. Flera av Bulletins frilansare har sena räkningar och vi vill betala av nära förfallna eller redan sena fakturor, sen får ägarfrågor skjutas på framtiden, säger Tino Sanandaji.

Bulletin befinner sig alltså i ett svårt ekonomiskt läge och har ställt in betalningar. Löpande skatter och löner är prioriterade men enligt Journalistens källor finns tidigare medarbetare som har lönekrav på bolaget. Bolaget har dock inga aktuella betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Delägaren och Bulletins tidigare vd Pontus Tholin är kritisk till hur bolaget sköts. Som Journalisten berättade igår har han ansökt om och fått beviljat en extern granskning hos Bolagsverket.

– Som en konservativ tidning måste man vara minst lika noga som andra bolag i att följa lagar och regler. Man ska respektera de normer och institutioner som västerländska samhällen bygger på. Grundvalen i detta är tillit som urholkas om dessa tummas på, säger Pontus Tholin till Journalisten.

Hur ser du på en nyemission?
– Förslaget om nyemission bekräftar det jag försökt säga länge, att Bulletin är underfinansierat med en för stor kostnadskostym. Tidningen behöver dock inte bara pengar utan även återupprätta balansen mellan kostnader och intäkter. Man kan inte heller räkna med att få något presstöd för 2021, eftersom man valde att ta tillbaka ansökan om redaktionsstöd.

Bulletins styrelseordförande Tino Sanandaji bekräftar att kostnaderna blivit för stora.

– Bulletin är ett nystartat företag som inte går med vinst första året och vars budget byggdes på extern kapital under första året. Samtidigt blev kostnaderna ännu högre än vi hade räknat med efter de avhopp som skedde i mars, då tidningen länge betalade för ny och gammal personal samtidigt, säger Tino Sanandaji.

Han uppger att underskotten under sommaren och hösten täckts med externt kapital på ungefär 14 miljoner kronor.

– Bulletin har gradvis fått högre intäkter och lägre kostnader, därför behövs inte fullt lika mycket, men ytterligare 1–2 miljoner kronor behövs under resten av 2021. Förhoppningen är att bli självfinansierande nästa år och inte behöva periodvisa injektioner av extern kapital för att gå runt.

Tino Sanandaji förnekar att det ska ha skett någon form av oegentligheter i bolaget, och avfärdar påståenden om att Bulletin skulle vara konkursmässigt.

– Det har tyvärr varit en konfliktfylld lansering, men om man bortser från personbråk och kollar på tidningens fundament är det en relativ normal mediestartup vars ekonomiska bas och journalistiska produkt stärkts under året, trots allt drama, säger Tino Sanandaji.

Johannes Nesser
jne@journalisten.se

Klas Granström
kg@journalisten.se

Fler avsnitt