Gå direkt till textinnehållet

Broderskap lever vidare

Broderskapsrörelsens förbundsstyrelse beslutade i helgen att ge tidningen Broderskap ytterligare en chans. Nu är det upp till tidningsstyrelsen att bestämma hur den ska klara sig ekonomiskt och öka antalet prenumeranter.

Broderskapsrörelsens förbundsstyrelse beslutade i helgen att ge tidningen Broderskap ytterligare en chans. Nu är det upp till tidningsstyrelsen att bestämma hur den ska klara sig ekonomiskt och öka antalet prenumeranter.

– Vi är försiktigt positiva och ska göra allt för att få tidningen på fötter igen, säger Olle Burell, förbundssekreterare i Broderskapsrörelsen.

Framtiden för den kristna arbetarrörelsens tidning, som kommer ut en gång i veckan, har länge varit osäker. Från att för ett antal år sedan ha haft en upplaga på runt 7 000 exemplar har den sjunkit till runt 3 000. För att blåsa liv i tidningen fick Broderskap år 2002 ett utvecklingsstöd på 4,2 miljoner kronor från LO, som skulle spenderas under tre och ett halvt år. Det ekonomiska stödet hoppades man skulle ge tidningen en nystart och målet var satt att upplagan vid årsskiftet 2005/06 skulle ligga på 7 000 exemplar.

Annons Annons

bryt

Men tidningens upplaga fortsatte att sjunka och i början av sommaren blev samtliga medarbetare uppsagda, även den nya chefredaktören Ulla Johanson som kom från LO. Hon jobbar i dag som informatör på Hotell- och restauranganställdas förbund. De tre journalisterna på tidningen har en uppsägningstid på mellan sex och 14 månader beroende på ålder och hur länge de arbetat. Även tidningens lokaler, som de hyr av broderskapsrörelsen, har sagts upp.

Under sommaren och hösten har Sverker Lindström, ordförande i Broderskaps förlagsstyrelse, genomfört en enmansutredning och tagit fram förslag på hur tidningen ska drivas i framtiden. Utredningen presenterades för broderskapsrörelsens förbundsstyrelse i helgen. Detaljerna i enmansutredningen är inte kända. Om två veckor har tidningsstyrelsen möte och då tas det formellt beslutet om tidningens framtid. Det är också tidningsstyrelsen som formellt upphäver uppsägningen.

– Till hösten ska jag och Sverker Lindström göra en grundlig utredning och se på olika alternativ för hur tidningen ska fortleva. Broderskap har funnits i 76 år och det vore sorgligt om den försvann, säger Olle Burell.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos