Gå direkt till textinnehållet

Blandat mottagande för Guillous förslag

Jan Guillous förslag om att etermedieföretagen skulle gå samman och skapa en egen granskningsfunktion får såväl ris som ros från cheferna för Sveriges Television, Sveriges Radio och TV4.

Jan Guillous förslag om att etermedieföretagen skulle gå samman och skapa en egen granskningsfunktion får såväl ris som ros från cheferna för Sveriges Television, Sveriges Radio och TV4.

Länge har det funnits hård kritik mot Granskningsnämnden för radio och TV och dess granskning av etermediernas ”opartiskhet”. Under våren har denna kritik kulminerat, i samband med en del mycket omstridda fällningar och uttalanden.

I en krönika i Journalisten i juni (18/02) konstaterade Publicistklubbens ordförande Jan Guillou att det i Pressens samarbetsnämnd (det organ som bildats av Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och Publicistklubben för bevakning av gemensamma etiska frågor) i dag fanns en stor enighet om att nämnden spelat ut sin roll när det gäller korrigering av det journalistiska innehållet i SVT, SR och TV4 – och att den därför bör läggas ned.

Guillou kom istället med ett konkret alternativ: ”De radio och TV-företag som publicerar sig i Sverige bör gå samman och skapa motsvarigheten till Pressens samarbetsnämnd och PO och Opinionsnämnden. Därmed skulle man bli av med det förtretliga instrument som nu erbjuder obegränsade möjligheter till politisk korrigering.”

Scherman positiv

Förslaget välkomnas av Jan Scherman, VD på TV4, som själv redan 1996 i en debattartikel i Resumé gick till angrepp mot hur Granskningsnämnden ”de facto uppträder som Marita Ulvskogs förlängda och servila arm”. En åsikt som han håller fast vid även i dag.

– Det har inte tillkommit något som förändrar det. Nämnden är en politikerstyrd organisation. Det finns dugliga ämbetsmän och ledamöter i den, men som konstruktion i sig är den hopplös – och att ha den som kontrollant för publicistiska och etiska frågor är mycket olustigt. Den enda funktion den fyller är repressivt. Den stimulerar inte yttrandefriheten på något, utan fungerar bara hämmande.

Jan Scherman tycker därför att Guillous förslag är ”en mycket bra tanke, som bör genomföras så snart som möjligt”.

– Frågan om reklam och sponsring och kontrollen av olika lagöverträdelser bör naturligtvis finnas kvar, men när det gäller det journalistiska innehållet bör en ändring komma till gång så fort det bara går. Det borde ha skett för länge sedan.

Däremot är TV4s VD tveksam till om etermedieföretagen bör starta ett eget organ.

– Jag är osäker om man ska ha ett särskilt system för etermedierna, eller en gemensam ”massmediernas opinionsnämnd” för alla medier. Våra publicistiska, etiska och moraliska problem är ju gemensamma och borde kunna hanteras gemensamt.

Jutterström: Bejakar diskussionen

Christina Jutterström, VD för Sveriges Televsion, välkomnar även hon Jan Guillous initiativ, om än med vissa brasklappar:

– Jag bejakar en diskussion kring Granskningsnämnden som myndighet. Samtidigt är det viktigt att ha i minnet att public-serviceföretagens verksamhet bygger på att landets medborgare inte bara betalar TV-avgiften utan också ställer krav på dessa företag och deras programutbud samt följer upp hur uppdraget har genomförts. Den processen är ju en del av vårt demokratiska system.

Söderberg skeptisk

Lisa Söderberg, VD för Sveriges Radio, är däremot ytterst skeptisk till Guillous förslag:

– Det är regeringens sändningstillstånd som reglerar vad publicserviceföretagen ska göra. Och uppdraget baseras på beslut i riksdagen. Det är förstås uppdragsgivarna som måste granska och kontrollera hur vi klarar vårt uppdrag – inte vi själva.

Hon kan förstå delar av kritiken mot Granskningsnämnden, när det gäller enstaka beslut, men i stort anser hon att nämnden utför sitt jobb på ett bra sätt.

– Ibland kan man till och med ge dem en eloge för deras vidsynthet.

mj@sjf.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.