Gå direkt till textinnehållet

Björn Gorner förlorade i tingsrätten

Journalisten Björn Gorner fick avslag på sitt skadeståndskrav på 2, 4 miljoner mot den före detta tidningsägaren och moderate riksdagsmannen Stig Bertilsson. Björn Gorner tänker överklaga domen.

Journalisten Björn Gorner fick avslag på sitt skadeståndskrav på 2, 4 miljoner mot den före detta tidningsägaren och moderate riksdagsmannen Stig Bertilsson. Björn Gorner tänker överklaga domen.

Björn Gorner hade krävt Stig Bertilsson på 100 000 kronor i ersättning för kränkning och drygt 2,3 miljoner kronor i utebliven inkomst. Björn Gorner anklagade Stig Bertilsson för att 1994 ha polisanmält honom för förtal i syfte att få hans trovärdighet ifrågasatt i media. Enligt Björn Gorner är anmälan att betrakta som en medvetet osann beskyllning, så kallad falsk tillvitelse. Men Vänersborgs tingsrätt skriver i sin dom att det inte är visat att Stig Bertilsson uppsåtligt eller av vårdslöshet beskyllt Björn Gorner för någon brottslig gärning såsom Björn Gorner påstått. Björn Gorner döms att betala Stig Bertilssons rättegångskostnader på ungefär 169 000 kronor.

Till Elfsborgs Läns Allehanda säger Björn Gorner att han överväger att tillsammans med sin advokat överklaga till hovrätten.

Det var Björn Gorner som avslöjade oegentligheter i Stig Bertilssons bidragsansökningar till Presstödsnämnden. Stig Bertilssons fälldes senare för grovs bedrägeri i både tingsätten och hovrätten 1996 och miste sin plats i riksdagen.

Stig Bertilssons anser att Björn Gorner agerande var en hämnd för att han år 1991 gav honom sparken från jobbet som redaktionschef vid Dalslänningen. Stig Bertilsson anser att det är avskedandet från Dalslänningen som gjort det svårt för Björn Gorner att livnära sig som journalist.

Björn Gorner hävdade i sin tur att det är Stig Bertilssons polisanmälan, som åklagaren senare avskrev utan åtgärd, som gjort det svårt för honom att få jobb.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos