Gå direkt till textinnehållet

Bibliotek saneras efter rökande EU-journalister

I maj stängs stadsbiblioteket i Nyköping och böckerna bärs ut. Under EUs ministermöte i staden ska lokalen förvandlas till presscenter.Efter att pressockupationen är över ska biblioteket röksaneras.

I maj stängs stadsbiblioteket i Nyköping och böckerna bärs ut. Under EUs ministermöte i staden ska lokalen förvandlas till presscenter.

Efter att pressockupationen är över ska biblioteket röksaneras.

Kommunen räknar med att runt 300 medierepresentanter invaderar staden under utrikesminstermötet i Nyköping den 5-6 maj. För att kunna inhysa dessa stängs stadsbiblioteket och de runt 130 000 böckerna bärs ut. Under en dryg månad från den 17 april kommer biblioteket att hålla stängt:

Annons Annons

– Det är lång tid, det tyckte vi också. Men tele- och dataanläggningar ska installeras och ljussättning samt mattläggning ingår i projektet. När biblioteket öppnar igen ska ett nytt stöldmärkningssystem tas i bruk också, förklarar Lasse Hedlund, kommunens projektledare för ministermötet.

Under den aktuella månaden kommer böckerna att inhysas i lokalen Träffen i Folkets Park, och viss låneservice ska erbjudas från ett fältbibliotek i Västra småskolan.

Efter att pressuppbådet lämnat staden ska bibliotekslokalerna röksaneras:

– Egentligen vill vi ju inte ha rökning i biblioteket, men vi har olika rökkulturer i Europa och har vi totalförbud på biblioteket riskerar vi att få vild rökning överallt. Nu försöker vi anvisa en plats i biblioteket som sen blir lättare att sanera, förklarar Lasse Hedlund.

Hela projektet beräknas kosta 600 000 kronor vilket debiteras UD.

Fler avsnitt
Fler videos