Gå direkt till textinnehållet

Beslut om mediestöd 2024 fattas tidigast i mars – ”Absurt”

Myndigheten för press, radio och tv kommer inte att kunna fatta beslut om vilka som får mediestöd 2024 förrän i mars eller april 2024. Tidningen Syres chefredaktör Lennart Fernström beskriver situationen som absurd.

I ett brev som idag har skickats till dagstidningar som tagit emot driftstöd i år informerar Myndigheten för press, radio och tv om den preliminära tidplanen för det nya mediestödet som ska träda i kraft den 1 januari 2024.

”Beslut om lag och förordning om mediestöd fattas av riksdagen och regeringen. Först därefter kan MPRT fatta beslut om föreskrifter om mediestöd. Vi arbetar för att öppna den första ansökningsomgången så snart regleringen i sin helhet är på plats. Vi beräknar för närvarande att beslut om stöd kommer att fattas under mars eller april 2024”, skriver MPRT i brevet men tillägger att tidplanen är osäker.

Lennart Fernström, chefredaktör på tidningen Syre, har i en debattartikel i Journalisten tidigare i veckan beskrivit regeringens handläggning av det nya mediestödet som ett ”haveri”. Han rasar mot det nya beskedet:

Annons Annons

– Det är absurt att stödet bara ska gå till de som har behov av det, men du ska kunna driva tidningen tre fyra månader utan att veta om du får stödet. Och sedan även ha marginal för att klara utgivningen och hinna med neddragningar om du inte får stödet, säger Lennart Fernström.

Fler avsnitt
Fler videos