Gå direkt till textinnehållet

”Berättelsen om upploppen går förlorad”

Fyra kvällar i rad har upplopp med bränder och stenkastning mot polis och brandkår pågått i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra i Uppsala. Ändå har de lokala medierna inga egna journalister på plats kvällstid. Frilansfotografen Samuel Björk från Utryckning Uppsala som bevakat upploppen anser att berättelsen går förlorad.

I stadsdelarna Gottsunda och Valsätra i södra Uppsala har de nattliga oroligheterna pågått sedan påskafton. Flera bilar, soprum och containrar har brunnit och ungdomar har kastat sten på poliser och brandmän. Bussarna har ställts in kvällstid.

Trots att oroligheterna pågått i fyra kvällar har varken SR Uppland, SVT Uppsala eller Upsala Nya Tidning haft egna journalister ute på plats, något som förvånat frilansfotografen Samuel Björk (bilden) som jobbar på frilansfotobyrån Utryckning Uppsala.

– När det började i lördags kom inte polisen på hela kvällen. En container och ett soprum stod och brann i 45 minuter innan räddningstjänsten vågade sig fram efter att boende jagat bort ungdomar som stod på ett garagetak och kastade sten. Samtidigt stod åtta polisbilar vid Valsätraskolan en bit bort, men de kom aldrig. Polisen hävdar att de åkte med räddningstjänsten på varje larm den kvällen, men så var det inte. Vi var ju där, det var inte någon polis synlig alls. Problemet blir ju att då gäller polisens bild, som så ofta, eftersom ingen reporter är där, säger Samuel Björk.

– Det är förvisso bra för oss, för vi får sälja, men det skickar ju väldigt konstiga signaler till de boende när UNTs, SRs eller SVTs reportrar inte visar sig när deras stadsdelar brinner.

Vad tycker du om det?
– Det sänder en signal till de som bor i Gottsunda och i Valsätra om att det inte riktigt tas på allvar. Vi är ju där för att fotografera och ser det inte som vår uppgift att rapportera. Vi har inget forum där vi skriver artiklar. Vi är frilansfotografer. Att ingen reporter från lokala medier är där och konstaterar vad som händer känns märkligt nu när det har pågått fyra kvällar i rad. 2009 då det pågick liknande oroligheter i Gottsunda tog det ett par dagar innan UNT kom ut och var på plats under kvällstid, men nu har man inte alls varit på hugget. Lokalmedierna åker ut på dagarna efteråt och intervjuar folk och det är ju bra, men det är inget som kan ge en bild av vad som faktiskt händer på kvällstid. Polisen säger en sak, räddningstjänsten säger en sak och tack vare att vi har varit på plats varje kväll har vi sett allt som har hänt – och vad som inte har hänt.

Han anser det behövs ett större ansvartagande från de lokala medierna. Samuel Björk har pratat med ungdomarna, som har olika berättelser och förklaringar till händelserna.

– Vi gör allt vi kan för att dokumentera det som sker. Vi har varje kväll pratat med boende. I går kväll bjöd ungdomarna in oss till sitt läger utanför den lokala pizzerian Verona för att berätta sin sida. De blev genuint glada att någon från medierna kom och pratade med dem, kollade hur de hade det.

– Berättelsen av vad som händer går förlorad när det inte finns en reporter på plats, som kan skildra det. Vi har bra samarbete med UNT och SVT och försöker beskriva vad som händer, men närvaron saknas, säger Samuel Björk.

Upsala Nya Tidnings publisher Charlotta Friborg säger till Journalisten att man kommer att utöka bevakningen av oroligheterna i Gottsunda och Valsätra.

 

(Foto: Utryckning Uppsala)

Fler avsnitt
Fler videos