Gå direkt till textinnehållet

Belarus stoppar Euronews sändningar

Belarus drar in tv-kanalen Euronews sändningstillståndet i landet – och ersätter den med en rysk tv-kanal som sänder sovjetiska militärfilmer och dokumentärer om andra världskriget.

I måndags meddelade det belarusiska informationsministeriet att Euronews sändningstillstånd dras in eftersom kanalen sänt engelskspråkig reklam.

Den ersätts av den ryskspråkiga tv-kanalen Pobeda, som sänder sovjetiska militärfilmer, ryska filmer och tv-serier samt ”dokumentärprogram om det stora fosterländska kriget”.

”Vi hoppas att den nya kanalen med militärpatriotisk inriktning kommer att vinna tittarnas hjärtan, särskilt veteraner från det stora fosterländska kriget”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Det belarusiska journalistförbundet BAJ fördömer tillsammans med Europeiska Journalistfederationen och den Internationella Journalistfederationen beslutet och beskriver det som censur och en förnyad attack mot pressfriheten i landet.

Euronews är en europeisk nyhetskanal med högkvarter i Lyon, Frankrike. Kanalen sänder nyheter på 13 språk och 20 europeiska och nordafrikanska public service-kanaler är delägare i tv-bolaget. Huvudägare är sedan 2015 den egyptiske affärsmannen Naguib Sawiris.

Fler avsnitt
Fler videos